kovir korona zaštita maske zaštitna odela bolnica
Tanjug/AP
kovir korona zaštita maske zaštitna odela bolnica

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Nošenje zaštitne maske obavezno je u svim zatvorenim prostorima i na mestima gde se ne može održati fizička distanca.

Ali, treba znati da je velika razlika između nošenja bilo koje maske i nošenja maske koja je sigurna i efikasna.

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da odmh treba zameniiti ili oprati zaštitnu masku. Maska se raširila ili ima vidljive iscepane rupice. Maske su efikasna zaštita od zaraze, ali ako su čitave.

"Ako maska ima vidljive rupe ili se neki deo maske raširio, ona više nije upotrebljiva i gubi svoju funkciju zaštite", kaže pedijatar Kara Naterson.

"Svrha maske jeste da pruži fizičku barijeru kako bi se onemogućio ulazak virusa ili, ako ste zaraženi, da ne prenesete Kovid-19 na druge ljude", dodala je Naterson i poručila da rupe na maski sigurno omogućavaju protok virusa. Dodirnuli ste masku nakon što ste bili u kontaktu s potencijalno kontaminiranom površinom.

Maska, maske, korona, ljudi, mladi

Tanjug

Foto: Tanjug

Ako ste dotakli potencijalno kontaminiranu površinu, poput korpa ili kolica u radnjama, te kvake na vratima, a potom dodirnuli bilo koji deo maske osim vezica, tada je i maska kontaminira. 

"Što češće izlazite ili provodite više vremena u gužvama, češće treba prati masku ukoliko koristite platnene ili je jednostavno bacite u smeće čim dođete kući", pojasnila je Naterson.

Brinuli ste se o zaraženoj osobi

Ako član vašeg domaćinstva ili neka druga vama bliska osoba o kojoj ste brinuli sumnja da je zaražena korona virusom, vreme je da operete masku ili je bacite ukoliko koristite jednokratnu.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, platnene maske treba prati na najvišoj mogućoj temperaturi, a zatim ih potpuno osušiti pre korišćenja.

PROČITAJTE JOŠ: