OBAVEZNO PROČITAJTE! Evo kada NE SMETE koristiti gel za dezinfekciju ruku - MOŽE BITI JAKO OPASNO!

Pazite se!

gel za ruke
Foto: Youtube /Print scren

Gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagovati sa sunčevom svetlošću i dovesti do bolnih opeklina i plikova.

Britanski lekari izdali su hitno upozorenje vezano za korištenje gelova za dezinfekciju ruku i izlaganje suncu, nakon što su temperature ove nedelje značajno porasle.

Ako idete na bazen ili plažu, verovatno ste već spakovali i jedan gel, ali lekari sa stranice Zava UK upozoravaju kako u određenim slučajevima gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagovati sa sunčevom svetlošću, što može dovesti do bolnih opeklina i plikova.

Philip Morris
 Foto: Public

Doktorka Simran Deo rekla je za Mirror kako još uvek nisu otkrili uzrok ovakvih reakcija poput plikova i opeklina, ali poznato je da alkohol može pogoršati ekcem, baš kao i izlaganje suncu. Na pitanje kakvi su simptomi nakon korištenja gela i izlaganja suncu, rekla je:

- Ako intenzivno češete ekcem ili male mehuriće koji se često stvaraju nakon česte uporabe alkoholnog gela, to može dovesti do infekcije koja može izgledati poput opekline, dok područje postaje crveno, vlažno, a gornji sloj kože se ljušti.

Savetovala je da se odlučite za sapun i vodu kada su dani izrazito topli i kada mnogo vremena provodite na suncu. "Sapun i voda zaista su najučinkovitija metoda pranja ruku nakon dodirivanja raznih površina."

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi