Plava kosa, plavuša, nega kose, duga kosa
Shutterstock
Plava kosa, plavuša, nega kose, duga kosa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Plava kosa je oduvek bila sinonim za nežnost, senzualnost i glamur. Toj glorifikaciji plave kose su svakako doprinele brojne filmske zvezde još sa početka i sredine XX veka koje su bile plavuše, na čelu sa Merlin Monro.

Bujna plava kosa je do danas ostala ideal zanosne ženske lepote. Danas, sa profesionalnim farbama za kosu vrhunskog kvaliteta praktično svaka žena može da postane plavuša.

Ipak, kada se pomene nega plave kose većina plavuša samo uzdahne. Nega plave kose je obično vrlo zahtevna jer nije lako pronaći adekvatne preparate koji će sprečiti oštećenja i oporaviti oštećenu plavu kosu.

Plavu kosu nije nimalo lako održavati, to znaju sve plavuše. Razlog tome je što većina plavih farbi zahteva upotrebu hidrogena od 9% ili 12% koji utiču na isušivanje dlake.

Plava kosa, plavuša, nega kose, duga kosa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zatim za veliki broj nijansi neophodno je koristiti i blanš koji je veoma veliki izazov za svaku kosu. Da ne pominjemo zahtevno oblikovanje koje takođe može da ošteti kosu. Takođe i izlaganje kose suncu i moru tokom leta. Jasno da održavanje farbane plave kose zahteva vrhunske preparate.

Najpre farbane plavuše moraju da izbegavaju komercijalne šampone sa sulfatima koji razlažu zaštitni keratinski sloj u kutikuli dlake.

Takođe ne treba da je češljate dok je mokra, grubo trljate peškirom, grubo četkate kada je zamršena ili vezujete tankim gumicama koje je čupaju.

Prelazak iz tamnije boje kose u plavu ume da bude vrlo težak, sem ukoliko se osoba odluči da koristi blanš. Tokom postepenih posvetljivanja kose, uobičajeno je da se pojavljuje žuti ili narandžasti pigment, koji zavisi od prethodne boje kose. Stoga treba koristiti šampone sa ljubičastim pigmentima jer uklanjaju neželjene žute tonove na plavoj kosi.

Plava kosa, plavuša, nega kose, duga kosa

Shutterstock

Foto: Shutterstock