Šećer, žuti šećer, zaslađivači
Shutterstock
Šećer, žuti šećer, zaslađivači

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Šećer utiče na kolagen, protein zaslužan za glatkoću kože. Osim toga, ona će izbacivanjem šećera postati elastičnija.

Evo šta će se dogoditi u telu kada izbacite šećer u potpunosti.

Izbacivanje šećera iz svakodnevne ishrane može biti velik izazov, čak i najodlučnijim pojedincima. Istraživanja pokazuju da šećer 'vara' mozak tako da ga želi sve više, koliko god ga vi unosili.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije dnevno bismo na 2000 kalorija smeli da unosimo maksimalno 50 grama slobodnih šećera.

To se odnosi na glukozu, fruktozu i saharozu koji se dodaju hrani prilikom proizvodnje.

Ali šećer koji je prirodno prisutan u povrću i voću je dobar za zdravlje.

- Ti prirodni šećeri dolaze u kombinaciji s prirodnim vitaminima, mineralima i vlaknima - objašnjava dr. Kimber Stenhoup, nutricionista i profesorka sa Univerziteta u Kaliforniji.

Ako uspete da smanjite unos dodatih šećera, videćete promene u organizmu - osećaćete se bolje, izgledati zdravije i lepše i topiti višak masti.

Šećer u kocki

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Koža će vam izgledati mlađe

Šećer u ishrani utiče na količinu šećera u krvotoku. Ako je nivo visok, dolazi do molekularnog domino efekta koji se zove glikacija. Pri tom se molekuli šećera vežu na proteine kože i to utiče na kolagen, protein zaslužan za glatkoću kože. Loše navike sa šećerom mogu dovesti i do smanjenja elastičnosti kože i preuranjene pojave bora.

Zato stručnjaci tvrde da 'starenje' možete usporiti smanjenjem šećera iz prehrane.

Trbušna mast će se "otopiti"

Navikama poput ispijanja sokova samo ćete nakupiti kilograme, posebno na području trbuha. Iako izgleda bezazleno, masnoća oko stomaka može biti opasna.

Kada pijete sokove, diže vam se šećer i dolazi do navale insulina u organizmu. To rezultuje nakupljanjem masti na području trbuha. Zovemo je viseralna masnoća, a ona može stvarati probleme u krvnim sudovima i organima. Uz nju su povezane bolesti srca, ali i karcinomi.

Dakle, ako izbacite šećere iz ishrane, smanjićete masnoću oko stomaka, ali i rizik od bolesti koje dolaze uz to.

Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Smršaćete

- Povećani nivo insulina ne deblja vas samo oko stomaka, već stvara masnoće po celom telu - rekao je endokrinolog dr. med. Dejvid Ludvig sa Harvarda.

Zdravije alternative poput voća i povrća pomažu u održavanju stabilnog insulina pa se manje kalorija 'skladišti' u obliku masti. Kao rezultat toga, glad se smanjuje, metabolizam ubrzava i lakše se mršavi.

Smanjićete rizik od dijabetesa

Manje slatkiša znači i manje kilograma, ali i smanjeni rizik od dijabetesa tipa 2.

- Ishrana koja uključuje ugljene hidrate koji se brzo probavljaju, poput šećera, zahteva da gušterača oslobađa više insulina. Malo po malo, tako dolazi do dijabetesa - objašnjava dr. Ludvig.

Zdravije srce

Srce je jedan od najvažnijih organa u telu, a šećer na njega ima veliki uticaj.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji su od 17 do 21 % dnevnih kalorija konzumirali u obliku slatkiša, imaju 38 % veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima u poređenju s onima koji su slatkiše konzumirali u 8% dnevnih kalorija.l