sapun
Shutterstock
sapun

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Starinski recept pravljenja sapuna i danas se praktikuje po nekim selima, a postao je aktuelan gortvo svuda.

Sapun se kuvao u kazanima, a paravio se od dve komponente - masti i baze. Prema receptu naših baka dva kilograma masnih sastojaka stave se u tri litara vode i u to doda pola kiilograma žive sode. Sve zajedno kuva se oko dva sata uz neprestano mešanje.

sapun

Youtube printscreen / Kin

 Foto: Youtube printscreen / Kin

Pomoću noža se proverava da li je sapun kuvan ili ne. Ako se masa oko noža odmah stvrdne sapun je kuvan.

Danas postoje lakši recepti za pravljenje mirišlajvih čistača kože. U staklenu posudu sipajte 50 ml vodei dok mešate dodajte kašiku natrijum-hidroksida. U većem loncu otopite 100 g svinjske masti i dodajte smesu s vodom. Mešajte još pola sata sve dok ne dobijete gustu masu.

sapun

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U sapun možete dodati sitne komade žitarica ili korice limuna, pomorandže... kako bi sposlužio i kao prirodan piling. Zatim, možete dodavati čajeve po želji, ali i ulja kao što su kokosovo, bademovo, maslinovo...

Takođe, ako želite da postignete jaču aromu, sitno iseckajte cvetove lavande ili latica ruže i dodajte u kalup. Ovo možete uraditi i sa vanilom i uljem arome čokolade, kao i raznim sastojcima prirodnog porekla.