Glavna
Schutterstock
Glavna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Visoke temperature i pojačan fizički napor mogu izazvati pojačano znojenje. To se dešava ne samo kad nam je vruće pa se telo znojenjem rashlađuje već i kada lučimo hormon stresa koji aktivira proizvodnju znoja.

Kao rezultat uočavamo ponižavajuće tamne fleke na odeći ispod pazuha ili grudi, kao i neprijatan miris. Ukoliko budete gola voda bez razloga - napolju nije vruće, a vi niste u sportskoj sali - možda je znak da patite od prekomernog znojenja ili hišerhidroze. Iako vam verovatno to strahovito ide na živce, ne očajavate jer postoje prirodni načini da ublažite neprijatnost.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Izbegavajte kofein i prezačinjenu hranu

Pikantni sos uz salatu je odličan i preukusan izbor za večeru, ali to može dovesti do prekomernog znojenja jer začini aktiviraju neurotransmitere koji se zovu acetilholini. Naročito beli luk može da isparava kroz kožu čak i 24 sata nakon što ga unesete kroz obrok u organizam. Isto to važi i za namirnice bogate kofeinom, recimo kafu, jer je on stimulans čije prekomerno konzumiranje aktivira apokrine znojne žlezde.

Sporedna

Schutterstock

 Foto: Schutterstock

Dezodorans pre spavanja

Antiperspiranti sadrže aluminijumske soli, a one formiraju čepove u znojnoj žlezdi koji blokiraju znoj. Proizvodnja znoja je noću na najnižem nivou, pa aktivni sastojci antiperspiranata imaju veće šanse da uđu u pore i blokiraju znojenje do jutra. Dakle, nanosite ga uveče i ne brinite - ispraćete ga jutarnjim tuširanjem.

Sporedna

Schutterstock

 Foto: Schutterstock

Pijte dovoljno vode

Prekomerno znojenje dovodi do dehidratacije organizma, čak i do toplotnog udara. Uvek kod sebe imajte flašicu s vodom jer ona spušta telesnu temperaturu. Sveže voće i povrće takođe pomažu u hidriranju tela, budući da sadrže od 60 do 95 odsto vode. Dakle, neka na vašem meniju budu lubenica, krastavac, jagode, citrusi, tikvice, ali i rotkvice.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Opustite se

Neretko vanredno uzbuđenje ili nervoza prate i naleti znojenja. U tim slučajevima treba da smanjite anksioznost dubokim disanjem, čime smanjujete stimulaciju neurotransmitera koji stimulišu znojne žlezde. A ako se još dodatno sekirate i zbog znojenja, ulazite u začaran krug cikličnog stresa. Opustite se.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Posebna nega

Čini vam se da će tuširanje hladnom vodom da vas rashladi, ali grešite jer ona upravo pospešuje znojenje. Osim mlake vode i neutralnih sapuna, preporučuje se uklanjanje, a kod muškaraca maksimalno skraćenje, dlačica ispod pazuha i s prepona jer se znoj zadržava na njima, pa u kontaktu s bakterijama i vazduhom poprima neprijatan miris. Takođe, preporučljivo je da u ormanu prevladava garderoba od pamuka, a posebno su korisni ulošci, odnosno znojnice za pazuh koji upijaju znoj.