Kujna pod konac
Shutterstock
Kujna pod konac

Shutterstock

Kujna pod konac, Foto: Shutterstock

Ako ste nameravali da bolje organizujete svoju, recimo, kuhinju, iskoristite nadošlu inspiraciju i primenite nove navike za uređenje svoje kuhinje poput popularnog NEAT metoda.

Napravite ciljeve

Organizacija prostora nije baš lak posao. Cilj je da sve bude uredno, što neće samo učiniti vaš prostor lepšim, već i pomoći da efikasnije funkcioniše. Dakle, s početkom nove godine, pobrinite se da usvojite način razmišljanja koji će vas održati motivisanim duži vremenski period. Svakog jutra odvojte vreme da sednete i napišete listu tekućih ciljeva koje ćete svakodnevno obavljati. Zapišite u omiljeni notes kako želite da vam prostor izgleda ali i koji koraci na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou su vam potrebni da biste stigli do zacrtanog cilja.

Ne radite sve odjednom

Ne radite sve odjednom

Shutterstock

Ne radite sve odjednom, Foto: Shutterstock

Sređivanje kuhinje u samo jednom potezu sigurno svima deluje privlačno. Ali pošto je organizacija više stil života nego zadatak, ima smisla podeliti zadatke na više njih. Ako počnete nekoliko stvari odjednom, moguće da ćete sagoreti od previše posla i nećete sve završiti. Počnite prvo od najlakših stvari koje NEAT metoda naziva „brze pobede“, poput organizovanja kutija za skladištenje hrane, bacanja namirnica kojima je istekao rok ili čišćenja kante za smeće.

Počnite s obeležavanjima

Počnite s obeležavanjima

Shutterstock

Počnite s obeležavanjima, Foto: Shutterstock

Vaša ostava će izgledati urednije ako začine i testenine prebacite u namenske providne tegle i označite šta se nalazi u njima. Ozbiljno ćete uštedeti prostor odbacivanjem kutija, kesa i bespotrebne ambalaže.

Izaberite dane za zadatke

Izaberite dane za zadatke

Shutterstock

Izaberite dane za zadatke, Foto: Shutterstock

Uspostavite rutinu tako što ćete određene zadatke obavljati isključivo određenim danima. Nemojte da izbegavate one poslove koji vas frustriraju, poput ribanja rerne. Podesite podsetnik na telefonu i napravite spisak po danima pa ih zakačite na frižider. Recimo perite mikrotalasnu i šporet ponedeljkom, čistite pločice sredom, a petkom sređujte frižider. Odaberite jedan dan u nedelji ili mesecu za bavljenje nekim od vaših najomiljenijih poslova. Stručnjaci NEAT metode kažu da ovakav unapred smišljen raspored poslova manje demotiviše one koji sređuju kujnu.

Sortirajte sredstva za čišćenje

Sortirajte sredstva za čišćenje

Shutterstock

Sortirajte sredstva za čišćenje, Foto: Shutterstock

Čišćenje mnogima nije na vrhu liste omiljenih kućnih poslova, ali ako sortirate sredstva za čišćenje, verovatno ćete imati malko više elana za rad, ali i uštedeti uvek potrebnog prostora za skladištenje.

Realni u vezi s kulinarskim umećem

Realni u vezi s kulinarskim umećem

Shutterstock

Realni u vezi s kulinarskim umećem, Foto: Shutterstock

Mnogi od nas pribegavaju receptima sa interneta, iako možda u svojoj biblioteci imaju poneki kuvar. Da vam ne bi zauzimali prostor, odaberite jedan, omiljen, a ostale koje ne koristite razdelite. Isto važi i za kuhinjski pribor ili uređaje koje ne planirate da koristite ili niste koristili u poslednje vreme.

Kutije za poklanjanje

Još jedan način da vam kuhinja ostane uredna jeste da stvorite naviku da odredite kutiju u koju ćete stavljati sve što ne koristite. Postavite je u ostavu ili pored ulaznih vrata i kad god naiđete na nešto što vam nije više korisno, ubacite, a kutiju kasnije donirajte nekom kome treba.

Pročitajte: