Tinejdžeri
Shutterstock
Tinejdžeri

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Na vrhu liste su akne, mitiseri i masna koža glave, izazvani hormonskim promenama mladih. Naš sagovornik, dr med. Dimitrije Karabahčiev, dermatovenerolog, daje stručne savete kako pomoći tinejdžerima.

Dermatolog Dimitrije Karabahčiev

Privatna arhiva

Dermatolog Dimitrije Karabahčiev, Foto: Privatna arhiva

Kad je najbolje otići kod stručnjaka?

- Preporuka je da se prvi dermatološki pregled uradi između 12. i 15. godine, kada počinju da se javljaju prve akne. Sigurni znaci da je potrebno zakazati pregled su: kada nakon 10 do 12 nedelja primene preparata u slobodnoj prodaji nije došlo do poboljšanja. Potom, ako su u početku ti preparati davali rezultate, ali je i pored toga došlo do pogoršanja. Kod težih upalnih akni preskočite preparate i odmah započnite lečenje. I, naravno, obratite se specijalisti i ako je tinejdžer postao povučen zbog tih problema.

Roditelji se suočavaju i s neprijatnim mirisom dečjih tela?

- Kod neprijatnog mirisa koji se javlja u pubertetu najvažnija je redovna higijena, pranje pazuha antibakterijskim sredstvima za pranje najmanje dva puta dnevno, a redovno brijanje sprečiće sakupljanje bakterija i znoja na dlakama. Preporučuje se i nošenje antibakterijskih i antiperspirantnih dezodoransa.

Kako na pravilan način očistiti kožu glave?

- Za pranje kose kod suvog vlasišta treba koristiti šampone bez sulfat-agresivnih deterdženata, po mogućstvu medicinske. Kod seboreičnog, odnosno, masnog vlasišta, zavisno od toga da li postoji i udruženi ekcem, treba koristiti šampone koji vrše seboregulaciju, a kod prisustva upale i protivupalne sastojke.

Koliko ishrana uopšte utiče na zdravlje kože?

- Studije pokazuju da unos hrane s manjim sadržajem glukoze, proteina, masnoća i mlečnih proizvoda, dovodi do poboljšanja kod akni.

Da li se preporučuju proizvodi s retinolom?

- Retinoidi su grupa derivata vitamina A s odličnim rezultatima u lečenju akni. Pomažu pri uklanjanju površinskih ćelija koje začepljuju pore i čest su deo terapije. Manje potentni, kao što su retinol i retinaldehid, postoje u slobodnoj prodaji, a od potentnijih - „adapalen“ je dobio odobrenje od američke FDA da se može uzeti i bez recepta.

Koliko su štetni puderi?

- Kod problematične kože koristi se medicinski puder koji ne zapušava pore i ne dovodi do pogoršanja. Iako je efekat prekrivanja BB ili tonirane kreme manji u odnosu na pudere, za adolescente može biti dobar izbor jer je laganije teksture, a kombinuje dva efekta - hidrataciju i prekrivanje - zaključuje dr Karabahčiev.