Pušenje, dim, cigareta
Shutterstock
Pušenje, dim, cigareta

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Duvanski dim je jedan od najupornijih mirisa u vašem domu, a naročito smeta nepušačima.

Neprijatan miris se dugo zadržava, te mnogi muče muku kako da ga se reše. Svi znamo da redovno provetravanje prostorija igra bitnu ulogu, ali postoje još neki trikovi koji će brzo oterati dim.

Dubinsko čišćenje pre svega

Operite svu odeću, ali i tkanine koje su bile izložene dimu - jastučiće, ćebe, prekrivače..
Obavezno operite zavese, te ih potopite kratko u omekšivač.

Svaki komad nameštaja treba prebrisati - ormare, komode, stolove i uređaje, a garnituru za sedenje istrljajte mekom četkom koju ćete povremeno umočiti u mešavinu vode i omekšivača.

Za izvlačenje dima iz tepiha potrebno je sredstvo za čišćenje. Dobro usisajte ili isprobajte neke od prirodnih načina osvežavanja tepiha sodom bikarbonom i eteričnim uljima ili cimetom.

cigarete, duvanski dim

shutterstock

 Foto: shutterstock

Sirćetom protiv mirisa cigareta

Natopite krpu sirćetom i njom prebrišite drveni nameštaj i parkete, možete i laminate. U slučaju da je miris sirćeta prejak, razblažite ga s vodom i dodajte par kapi mirisnog eteričnog ulja po želji.

Pena za brijanje čisti zagorele šerpe, limun najbolje uklanja kamenac: 7 trikova koje svaka domaćica mora da zna!

Redovno provetravanje

Tokom čišćenja trebalo bi da držite prozore otvorenim kako zbog sredstava za čišćenje, tako i zbog samog dima i provetravanja.

Naime, u ovim slučajevima provetravanje je veoma bitno kako bi dim cigareta izašao iz doma. Kada dobro provetrite prostoriju, možete staviti i ventilator pored otvorenog prozora,okrenutim prema napolje. Na taj način ćete efikasno oterati sav dim.

SVEĆA, TEGLA, ROMANTIKA

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Pomažu i mirisne sveće

Kod uklanjanja mirisa cigareta pomažu i mirisne sveće koje ćete ubaciti u posudice sa zrnima kafe ili suvim cvetovima lavande.

Napunite nekoliko manjih posudica sa sirćetom ( uz dodatak par kapi eteričnog ulja, može od lavande), te ih stavite u sobe gde je prisutan miris dima.

Korice pomorandže i limuna prokuvajte, pa stavite u posude, dok još voda isparava u prostoriji.

Pročitajte još: