horoskop, sreća
shutterstock
horoskop, sreća

shutterstock

Foto: shutterstock

Kako da na prirodan način povećate lučenje dopamina, hormona sreće – bez lekova!

U mozgu postoje hemikalije koje su zadužene da se osećamo dobro i srećno, čak iako se u našem životu ne događa ništa specijalno. To su hormoni koji podstiču osećaj zadovoljstva, a jedan od njih je dopamin.

Istraživanja pokazuju da lučenje dopamina stavra prijatan osećaj iščekivanja radosti, a proizvodi se putem pozitivne, subjektivne percepcije ličnosti, odnosno putem različitih iskustva, na primer, konzumiranje ukusne hrane, prijatnog dodira ili čak i od sećanja na lepe uspomene i životne događaje.

Kada se nivo dopamina u organizmu smanji, povećava se rizik od depresije, stresa, tuge i anksioznosti.

Postoje prirodni, besplatni i jednostavni načini da pojačate lučenje ovog hormona- bez lekova:

1. Vežbanje

Fizička aktivnost je sjajna za dobro raspoloženje. Tokom vežbanja nivoi serotonina, endorfina i dopamina se značajno povećavaju i čine da se osećate dobro.

Bez obzira na vrstu aktivnosti, svaka će u vama izazvati prijatna osećanja. Tačanje, šetnja u prirodi, vežbanje joge – svaka od ovih aktivnosti doneće vam sreću.

horoskop, sreća, tuga, devojka, par

pexsels

Foto: pexsels

2. Prestanak sa lošim navikama

Pušenje, alkohol i drugi oblici zavisnosti stvaraju samo iluziju sreće i zadovoljstva, a donose užasne posledice po fizičko i mentalno zdravlje.

Pokušajte da se oslobodite ovih zavisnosti, jer u životu postoji mnogo lepših i zdravijih stvari koje vam mogu doneti radost i mir.

Takođe, ove navike nepovoljno utiču po hormone sreće i značajno smanjuju nivo dopamina.

3. Detoksikacija

Čišćenje organizma od toksina putem ishrane je savršen put do sreće i zdravlja. Povremena detoksikacija kroz određeni režim ishrane očistiće vaše telo od nakupljenih toksina.

Osim što negativno utiču na zdravlje, toksini mogu smanjiti dozu dopamina i učiniti da se osećate umorno, neraspoloženo i loše.

Banana, banane

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

4. Konzumirajte hranu koja sadrži tirozin

Tirozin je jedna od 20 aminokisalina koje se nalaze u proteinima, a jedna je od najvažnijih komponenti za produkciju dopamina. Jedite više badema, banana, tamne čokolade i pijte zeleni čaj.

Nedostatak tirozina takođe može povećati rizik od depresivnog raspoloženja i apatije, nepovoljno utiče na krvni pritisak, izazivaju umor, povećanje telesne težine i smanjene fizičke i mentalne aktivnosti.

5. Muzika

Slušanje vaše omiljene melodije podstiče proizvodnju dopamina. Dok radite, čitate, odmarajte – slušajte muziku i plešite.

Dobre vibracije iz vaše omiljene energije probudiće u vama dobru energiju.

6. Isplanirajte svoj dan

Pokušajte da organizujete i isplanirate svoj dan što je više moguće. Pišite dnevnik trenutnih zadataka, zabeležite ono što ste uspeli da uradite, kao i ono što treba da odložite za sutra.

Svaki put kada štiklirate zadatak – nivo dopamina će porasti.

7. Kreativnost

Kada ste kreativni i radite nešto što vas inspiriše – nivo dopamina se oslobađa. Pišite, pravite kućne projekte, pevajte, plešite…

8. Radite ono što radite najbolje

Pomislite na stvari koje ste sjajno uradili u svom životu i budite ponosni na sebe. Kada potvrđujete svoju vrednost i sposobnost, nivo dopamina se luči.

Vizualizujte i svoje uspehe u budućnosti, razmišljajte kako ćete u budućnosti ostvariti zacrtano i privucite dobre vibracije.

Meditacija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

9. Hrana koja donosi sreću

Postoji niz namirnica koje podstiču nivo dopamina. Konzumirajte ih često, a to su kurkuma, ginko biloba, ulje origana i hrana bogata magnezijumom (avokado, začinsko bilje, mahunarke,orašasti plodovi i semenke).

10. Meditacija

Za meditaciju vam je potrebna tišina, pozitivan stav, prostirka i malo mira. Pomoću meditacije oslobađamo se uznemirujućih misli i povećavamo nivo dopamina.

Meditacija je jedan od najefikasnijih načina za suočavanje sa stresom. Nakon 10 minuta meditacije dnevno, osetićete mir i nivo dopamina će se povećati.

PROČITAJTE JOŠ: