Prolećne radosti
Shutterstock
Prolećne radosti

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Međutim, ni jedni ni drugi ne smeju biti previše opušteni. Promene temperature, listanje i cvetanje najavljuju prijatan boravak u prirodi za nas i naše ljubimce, ali i izazove na koje se treba pripremiti. Evo nekoliko saveta koji nam u tome mogu pomoći.

Linjanje je normalno

Linjanje je normalno

Shutterstock

Linjanje je normalno, Foto: Shutterstock

Prvo što primećujemo je promena dlake, pojačano opadanje karakteristično je za prolećne mesece. Mnogi psi se linjaju u proleće i to je sasvim prirodno. Ukoliko je temperatura u porastu, svog ljubimca možete obradovati nežnom kupkom. Redovno četkanje krzna adekvatnom četkom je neophodno jer stimuliše kožu i sprečava ućebavanje. Za kratkodlake pse se preporučuje gumena, a za dugodlake metalna je bolji izbor. Jednom nedeljno je preporučeno, ali sve je individualno. Vaš pas možda traži i više četkanja. Mnogima će biti potrebno šišanje i uklanjanje suvišnih dlaka zbog ućebanog krzna.

I oni kijaju, zar ne

I oni kijaju, zar ne

Shutterstock

I oni kijaju, zar ne, Foto: Shutterstock

Psi su skloni prolećnim alergijama. Polen iz prvog cvetanja drveća, maslačka i lala, kao i prašina, buđ i ujedi insekata mogu izazvati alergijske reakcije. Simptomi su češanje, kašljanje, kijanje i masnoća kože. Nikada ne koristite lekove na svoju ruku, već potražite pomoć veterinara.

Šapice u fokusu

Dolaskom proleća, kao da psima nokti brže rastu, ali treba povesti računa i o šapama. Pranje mlakom vodom posle šetnje prijaće psu. Posle boravka u prirodi, proverite krzno i šape svog psa kako bi odmah reagovali na eventualne ujede krpelja ili povrede šapa. Razne prolećne biljke, poput popinog praseta, mogu da se zabodu između jastučića na šapi i povrede ljubimca.

Pripremljeni u šetnju

Pripremljeni u šetnju

Shutterstock

Pripremljeni u šetnju, Foto: Shutterstock

Bujanje prirode pojačaće želju za fizičkim i socijalnim aktivnostima, kako kod nas tako i kod naših ljubimaca. Obavezno zaštitite svog psa nekim od preparata protiv buva i krpelja, a od trenutka kada stavite ogrlicu ili ampulu proći će minimum 24 sata pre nego što pas dobije kompletnu zaštitu. Posle šetnje obavezno pregledajte psa - uši, šapice, stomak, pazuh i prepone - da se slučajno nije zakačio neki od krpelja.

Plivanjac, ali i kupanjac

Plivanjac, ali i kupanjac

Shutterstock

Plivanjac, ali i kupanjac, Foto: Shutterstock

Ako se pas okupao u jezeru, bazenu, ili drugoj stajaćoj vodi, važno je da ga kod kuće odmah isperemo tekućom vodom. Nažalost, naše su vode u prirodi često zagađene, pa to kod pasa izaziva ekceme čije je lečenje dugotrajno. Takođe, kupanje u hladnoj vodi nije preporučljivo jer može izazvati upale želuca, creva, bešike, razne išijalgije i slično.

Opasne napasti

Krpelji i komarci su glavni i najuporniji neprijatelji naših kućnih ljubimaca. U zavisnosti od toga gde živite, komarci su najopasniju kao prenosioci bolesti srčanog crva ili dirofilarioza. Tu su još i krpelji koji su opasni kao prenosioci opasne piroplazmoze (babezioze) koja može biti fatalna. Kao i kod ljudi, tako i kod ljubimaca, najbolji lek je prevencija.