Štednja Kasica prasica
Shutterstock
Štednja Kasica prasica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Korišćenje grejanja i klime

Od svih navika koje nepotrebno troše struju, ova je zasluženo na prvom mestu. Grejanje zimi i hlađenje leti su u današnje vreme neophodni, ali znajte da grejanje čini skoro polovinu ukupnog troška za struju. Lekari preporučuju da zimi temperatura ne bude viša od 22 stepena Celzijusa. Takođe, kada ste odsutni od kuće ili spavate možete smanjiti temperaturu.

Stalno uključen bojler

Stalno uključivanje bojlera da bi se održala visоka temperatura vode spada u nepotrebnu potrošnju struje. Preporučuje se da se podesi da zagreva vodu do 50 stepeni Celzijusa, jer ova temperatura zadovoljava sve potrebe za toplom vodom, štedi energiju i smanjuje stvaranje kamenca. Primera radi, bojler zapremine 80 litara ima dovoljno vode da se istuširaju dve osobe. Ako ga držite stalno uključenim, za održavanje toplote i za grejanje vode posle dva tuširanja potrošićete duplo više struje nego ako ste bojler uključili jednom u 24 sata. U ovom slučaju ste više zagrejane vode iskoristili, a samo se manja količina ohladila, pa je i ušteda u ovom slučaju veća.

Poluprazna veš-mašina

Kod većine veš-mašina koristi se ista količina vode i deterdženta bez obzira na to da li je puna ili poluprazna. Veš-mašinu uključujte samo kada se nakupi dovoljno prljavog veša i ako je moguće, uključite je kad je jeftina tarifa (od ponoći do osam ujutro), jer je tad ušteda i do četiri puta veća.

Mašina za veš pranje veša

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pranje veša na nižoj temperaturi

Kada god je to moguće, koristite niže temperature vode u veš-mašini, jer najveći deo struje, čak 90 odsto, odlazi na zagrevanje vode.

Nepopunjena sudomašina

Prosečna mašina za pranje sudova troši oko 1.800 vati na sat. Preporuka za uštedu i struje i deterdženata je da je uključujete samo kada imate dovoljno prljavog posuđa da je popunite.

Prazan zamrzivač

Zamrzivač je vrlo praktičan, međutim neretko ostaje prazan jer ljudi nemaju novca da ga napune, a onda im račun za struju još više isprazni budžet. Budući da mesečno potroši oko 100 kilovat-sati, razmislite da li bacate pare ako ga niste popunili.

Laptop Kompjuter

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Kompjuter uključen non-stop

Istraživanja su pokazala da računari koji rade po ceo dan potroše čak dva odsto od ukupne količine struje pa ih držite u spavaćem modu ili ih ugasite, ukoliko ne planirate da ih koristite u narednih 30 minuta.

Stalno upaljeno svetlo

Ovu lošu naviku možete uvek da ispravite samo ako se malo pozabavite njome. Samo je bitno da počnete s gašenjem i opominjete za to ukućane.

Otvoren frižider

Neodlučni šta biste da jedete, otvorite frižider i zamišljeno gledate police. Za to vreme hladan vazduh izlazi iz frižidera i on mora da radi dodatno da bi rashladio topli talas koji je ušao unutra. Istraživanja su pokazala da prosečan korisnik frižidera godišnje provede preko 10 sati ispred otvorenog frižidera.

PROČITAJTE JOŠ: