Glavna
Schutterstock
Glavna

Schutterstock

Glavna, Foto: Schutterstock

Uređivanje zapuštenog potkrovlja može biti veliki izazov s ogromnim potencijalom jer je zahtevnije od sređivanja uobičajenog prostora za život.

Nije toliko reč o izolaciji i krovnim prozorima, koliko o kosinama koje kradu prostor i zahtevaju više kreativnosti i snalažljivosti nego inače. Ukoliko je potkrovlje vrlo visoko, otvara vam se mogućnost da napravite dve etaže, od kojih bi gornja mogla da služi za spavanje ili odmor, a donja za dnevni boravak i ručavanje.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Dobra izolacija je ključna

Ako ste već imali priliku da boravite u stanu u potkrovlju, znate da se leti pregreva, a zimi brzo hladi. Zato su dobra, kvalitetna izolacija i drvenarija imperativ za sve koji ga renoviraju. Ne treba štedeti ni na kvalitetu prozora jer su oni ujedno i zid i prozor i vrlo je bitno da budu urađeni s punom pažnjom.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

To podrazumeva dobru zaštitu od sunca jer je leti pretoplo i bilo bi previše da i u stanu stavljamo kremu za sunčanje. U tu svrhu koristite spoljne zaštitne tende koje štite od pregrevanja prozora, kao i unutrašnje roletne za bolji san.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

 Mudro odabran nameštaj

Idealan izbor nameštaja za potkrovlje je onaj rađen po meri jer ćete maksimalno iskoristiti kosine u prostoru. Pre svega mislimo na ugradne ormane. Ako želite da se utope u ambijent, neka budu boje zidova, a želite li pak baš da ih istaknete, boja kontrastna u odnosu na zidove će biti vaš džoker iz rukava za razigravanje prostora.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Za posebno zanimljiv utisak možete vrata od ormana napraviti od delimično providnog materijala, a unutra ugraditi svetlo u uglovima, čime ćete dobiti utisak svetlećeg zida. Kao izuzetno rešenje pokazali su se delovi nameštaja obogaćeni točkićima, recimo stočići ili komode, jer možete bez napora da ih odgurate do kosine kad ih ne koristite. Vrata ili pregradne zidove zamenite kliznim varijantama, što će vam obezbediti više prostora koji će davati utisak fluidnosti.

Sporedna

Schutterstock

Foto: Schutterstock

Koloristički trikovi

Kao i u svakom prostoru, svetlije boje će ga dodatno otvoriti, a eventualni kontrast razigrati. Pokušajte s belim ili pastelnim zidovima koje ćete vizuelno podvući gredama u tamnoj kontrastnoj boji. Ovo važi i za parket, pa bi najbolje bilo da birate svetlije nijanse. Za retro utisak kao glavni stilski akcent ostavite grede u izvornoj boji drveta. Oni najhrabriji se mogu opredeliti za tapete kojima će obložiti i krovnu površinu. Ukoliko volite kontraste, odličan efekat takozvanog industrijskog dizajna postići ćete ostavite li deo zidova u kamenu te kombinujući ga s modernim nameštajem.