mobilni telefon, punjač
Shutterstock
mobilni telefon, punjač

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Često korišćenje mobilnog telefona dovodi do preterane potrošnje baterije, što bateriju čini sve slabijom te se ona sporije puni. Ipak, postoji način na koji možemo učiniti da život baterije traje duže, piše Reader's Digest.

"Život baterije uglavnom se sastoji od 500 punih ciklusa, odnosno oko godinu i po. Ciklus baterije meri se jednim punim punjenjem od 0 do 100. Dakle, što više punih ciklusa prođe vaš telefon, pre ćete ga morati promeniti", rekla je Liz Hamilton, direktorka Sektora za korisnike i kupce u kompaniji Mobile Klinik, koja se bavi popravljanjem mobilnih telefona.

Aplikacija, mobilni telefon

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kako bi vaša baterija trajala što duže, postoji visoko preporučena metoda punjenja uređaja. Hamilton je otkrila da mobilni treba da samo delimično napunite kako biste usporili pražnjenje baterije. Bateriju je idealno napuniti do postotka između 25 i 85 posto.

"Vašoj bateriji najviše šteti ako mobilni napunite do kraja, odnosno do 100 posto. Mnogi ljudi to rade, a nisu ni svesni da je to što čine loše za njihov uređaj", dodala je.

Takođe se treba paziti da baterija ne padne na totalnu nulu. Ako se baterija ipak napuni do kraja, potrebno je što pre ištekati punjač iz struje.

Hamilton preporučuje i da smanjite osvetljenje ekrana, da onemogućite aplikacije koje ne koristite, kao što su lokacija, određene aplikacije i notifikacije te da koristite način slabe potrošnje kako biste produžili vek trajanja baterije.

mobilni telefon, punjač

Shutterstock

Foto: Shutterstock