Prohujalo s vihorom
Youtube printscreen / huldr rrr
Prohujalo s vihorom

Youtube printscreen / huldr rrr

Prohujalo s vihorom, Foto: Youtube printscreen / huldr rrr

Nova striming platforma HBO Max koja je krenula sa radom 27. maja ponudila je pretplatnicima veliki katalog filmova i serija. U saradnji sa kompanijom WarnerBros do pre nekoliko dana korisnicima je bio dostupan katalog filmskih klasika. Juče sa spiska nestao je "Prohujalo sa vihorom".

Posle ubistva Džordža Flojda 25. maja i protesta u Americi kompanija HBO smatra da film iz 1939. godine čija je radnja smeštena za vreme Američkog građanskog rata na veoma pogrešan način predstavlja Afroamerikance i robovlasnički odnos. Film "Prohujalo sa vihorom" već nekoliko decenija unazad je na listi kontroverznih filmova, upravo zbog načina na koji su predstavljeni Afroamerikanci.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Gone With The Wind (@gone_with_the_wind1800) on Jul 23, 2014 at 1:40pm PDT

Predstavnik za HBO Max za "CNN" rekao je da je film uklonjen zbog trenutne situacije, ali i zbog veoma stereotipnog i rasističkog pogleda na Afroameričku kulturu i istoriju.

"Rasizam u filmu bio je problematičan i početkom 20. veka, a naročito sada. Smatramo da je film neodgovoran i vratićemo ga u katalog nakon što se desi ozbiljna i detaljna debata o istorijskom kontekstu i načinu na koji su predstavljeni likovi. Da bismo tako nešto imali u katalogu moramo da prihvatimo i razumemo istoriju, trenutno to nije situacija", izjavili su iz Warner Media grupe.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Mammy #gwtw#Scarlett's#mammy

A post shared by Gone With The Wind (@gone_with_the_wind1800) on Jul 23, 2014 at 1:38pm PDT

Film "Prohujalo sa vihorom" je uklonjen nakon što je scenarista Džon Ridli "12 Years a Slave" (12 godina ropstva) napisao kolumnu za "Los Angeles Times" u kojoj je skrenuo pažnju HBO-u da film ne bi trebalo da postoji u njihovoj ponudi.

"Važno je da priče imaju različite perspektive, umesto da se neguje privilegovana kultura, a da druga bude predstavljena na jednodimenzionalan i na pogrešan način", napisao je Džon Ridli.