Gibanica
Foto: Alo
Gibanica

Foto: Alo

Gibanica, Foto: Foto: Alo

Arheologija ishrane veoma je zanimljiva oblast za istraživanje. Hrana je kamen temeljac svake ljudske civilizacije, bez obzira na klasne podele, tehnologiju, kulturu, religiju i moral.

Pita od mesa za arheologe nije samo obrok - ovaj recept promenio je pravac istorije kulinarstva, a danas je redovan deo trpeze.

I dok su se ranije recepti zapisivali na raznim materijalima, od glinenih ploča, do kože, danas smo većinom samo na klik udaljeni od zanimljivih kombinacija ukusa.

Prvi recept za pitu bio je isklesan na ploči 2000 godina p.n.e od strane drevnih Egipćana.

Sama reč pita je grčkog porekla i veruke se da su Grci u 5 veku uz pomoć slatkih pita izumeli poslastičarstvo. Kada su Rimljani osvojili Grčku, recepte su poneli sa sobom i kako se širilo Rimsko Carstvo, tako je i pita putovala kroz Evropu.

Jedna od omiljenih pita na našem područiju je gibanica, što nas opet vraća na Egipat. Reč gibanica potiče od arapske reči - GIBAN- što u prevodu znači sir.

Gibanica je u raznim oblicima poznata širom Balkanskog poluostrva i deo je nacionalne kuhinje Srbije. Nadevena je kravljim sirom, uljem i jajima, ili ređe, umesto sira, sa mesom, krompirom ili spanaćem.

Pasteli (intrion)

U staroj Grčkoj i na Bliskom istoku ovaj zdrav kolač bio je omiljena poslastica, još pre 6.000 godina. Veoma je jednostavan jer se pravi od samo dva sastojka - meda i susama.

Legenda kaže da su ga ratnici jeli pred odlazak u borbu kako bi okrepili organizam i imali više snage, dok su žene uz pomoć njega stimulisale hormonalne žlezde.

Prepun je vitamina i minerala, antioksidanata, a kažu i da će vas ukus ovog kolača oraspoložiti i dati vam energiju.
U Homerovoj Ilijadi ova poslastica se spominje pod nazivom intron. Ipak, najpoznata je kao pasteli, a zovu ga još i grčki doručak.

Kako da pripremite pasteli?

300 grama paste od čistog mlevenog susama - zove se tahini
300 grama meda
Dobro promešajte, napravite kuglice i stavite ih malo u frižider da se učvrste.

Tahini možete napraviti i sami: oljuštene, sirove semenke susama propržite dok ne dobiju zlatnu boju. Blendirajte ih sa malo susamovog ulja sve dok smesa ne postane glatka i gusta.

Bonus video

IMA LI PRAVOG DOMAĆEG KOLAČA BEZ DLAKE? Mi smo se našalili sa pitanjem, a odgovori su urnebesni!

Naša preporuka