Seks, strast, odnos, veza, ljubav, flert
Shutterstock, ilustracija
Foto: Shutterstock, ilustracija

Hormoni estrogen i progesteron, koji se nalaze u kontraceptivnim pilulama, flasterima i implantima, u visokim dozama mogu izazvati zadržavanje viška vode i povećan apetit.

Štaviše, kada se pilula za kontrolu porođaja prvobitno pojavila, tokom 60-ih godina prošlog veka, sadržala je veliku količinu ovih hormona i samim ti izazivala gojenje.

Ipak, današnje pilule sadrže značajno umanjeniju dozu estrogena i progesterona, a mnogim istraživanjima se došlo do zaključka da ne izazivaju povećanje telesne težine.

Foto: Shutterstock

Uprkos tome, moguće je da mali procenat žena iskusi uvećanje kilaže nakon uzimanja kontraceptivnog sredstva, u kom slučaju je neophodno posavetovati se sa lekarom radi iznalaženja pogodnije alternative.

Kada je u pitanju medoksiprogesteron, priča je malo drugačija. Reč je o inekciji velike doze progesterona koja se daje na svaka tri meseca zbog svoje efikasnosti. Ipak, povišena količina progesterona u organizmu može izazvati povećani apetit i rezultirati gojenjem.

Kako Denis Idovu, američki akušer i ginekolog, ističe za PopSugar, čak 38% žena koje koriste medoksiprogesteron radi kontracepcije iskusiće uvećanje telesne težine od 4,5 ili više kilograma nakon perioda od dve godine upotrebe.