Martinke
Shutterstock
Martinke

Shutterstock

Martinke, Foto: Shutterstock

 

Klaus Martin je prepravio standardnu vojničku čizmu dodajući joj jastučiće, u toku oporavka posle nezgode na skijanju. Tako je sve počelo…

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Style By Nelli (@stylebynelli) on Jan 19, 2020 at 11:52am PST

 

Čizme „Dr Martens" dizajnirane su u Nemačkoj, a proizvedene u Nortemptonu, u Velikoj Britaniji, 1960. godine. Nakon "Doktor Martins", naziv se skraćuje na "Dr Martins". Bile su zaštitni znak, poštara, đaka, policije i ljudi koji mnogo vremena provode stojeći. Međutim, u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog veka postale su značajno obeležje stila mladih i buntovnih, pre svega ljubitelja panka, koji su ih kombinovali sa kožnim motociklističkim jaknama i farmerkama.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Style By Nelli (@stylebynelli) on Jan 12, 2020 at 10:56am PST

 

Kako se ove godine pank vratio na velika vrata u svet mode, martinke su doživele svojih pet minuta. Sve češće ih viđamo na pistama, a mnogi poznati kreatori su sarađivali sa kompanijom „Dr Martens" prilikom izrade svojih specijalnih kolekcija. Danas ih možemo naći u širokoj paleti boja, ukrašene cvetićima i raznim drugim aplikacijama.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Style By Nelli (@stylebynelli) on Nov 29, 2019 at 12:32pm PST

 

One su postale obeležje britanske kulture i njihova priča je fascinantna. Poznate dame takođe nisu odolele ovom trendu, te ih rado nose i kombinuju sa ležernom garderobom.