7 NEVEROVATNIH AFRODIZIJAKA Stručnjaci za ishranu i seks su sastavili listu odličnih erotskih stimulansa

Oživite se*sualni život uz pomoć hrane!

Seks, strast, odnos, veza, ljubav, flert, par
Foto: Shutterstock, ilustracija

Niste zadovoljni svojim seksualnim životom? Oživite ga uz pomoć hrane. Stručnjaci za ishranu i seks su sastavili listu nekoliko namirnica koje su odlični erotski stimulansi i provereno pobuđuju libido.

Niste zadovoljni svojim seksualnim životom? Oživite ga uz pomoć hrane. Stručnjaci za ishranu i seks su sastavili listu nekoliko namirnica koje su odlični erotski stimulansi i provereno pobuđuju libido.

1. LJUTE PAPRIČICE

Ljutina papričica dolazi iz hemikalije capsaicin koja stimuliše nerve završetke, povećava puls, pojačava rad srca i dotok krvi do polnih organa. Naučnici veruju da konzumiranje ljute hrane oslobađa endorfin, hemikaliju koja doprinosi većem seksulanom uzbuđenju.

Papričice Ljute papričice paprike paprika ljuta
 Foto: Shutterstock

2. MORSKA TRAVA I ALGE

U Aziji je ovaj začin poznat od davnina, a sve više se koristi i u evropskom kulinarstvu, jer je poznat po visokom sadržaju joda i B vitamina.

Ako volite ribu ili sušija naručite u restoranu malo više morskih trava kojima se on uvija. Ukoliko vam živa riba ne zvuči primamljivo pokušajte da u prodavnicama zdrave hrane pronađete sušene pločice algi ili napravite svežu salatu od morske trave.

Morska trava
Morska trava, Foto: Screenshoot Instagram

3. AVOKADO

Čudno ali svakako istinito, Asteci su ovu biljku zvali „drveće testisa“ , najviše zbog oblika ploda, ali ne samo njegov oblik već i tekstura obezbeđuju senzualan osećaj u ustima. Avokado sadrži zdrave mono nezasićene masti, zdrave za vaše srce, ali blagotvorne i za vaš libido. Smatra se voćkom ljubavnika jer je dokazano da podstiče seksualnu vitalnost.

4. OSTRIGE

Bogate su cinkom i drugim mineralima i istovremeno podižu nivo minerala koji je značajan kada govorimo o hormonima zaduženim za reprodukciju, naročito testosterona. U većini mega marketa ih možete pronaći, a što se pripreme tiče ili ih bacite na tiganj ili napravite salatu od ostriga.

5. BELI LUK

Uprkos neprijatnom mirisu, takođe se dobro kotira na listi najljubavnijih namirnica: u srednjevekovnoj Francuskoj, čorba sa belim lukom bila je nezaobilazna na meniju vatrenih ljubavnika, željnih beskrajnih milovanja. A u nekim bliskoistočnim zemljama, mladoženje i dan danas nose čen belog luka u džepu!

Beli Luk, Povrće
Foto: Shutterstock

6. BANANA

Banana je takođe visoko na listi afrodizijaka. O tome da li je na to uticao i sugestivan oblik ovog voća može se polemisati, ali je naučno dokazano da banane sadrže alkaloid bufotenin, kao i vitamin B6 koji pozitivno deluju na mozak - poboljšavaju raspoloženje i bude seksualnu želju.

Banana, banane
Foto: Shutterstock, ilustracija

9. KULEN

Sendvič sa začinjenom salamom(kulenom) za 25 odsto populacije glavni je afrodizijak. Naučnici tvrde da je osnovni razlog tome velika količina fenilatilamina glavnog krivca za osećaj zaljubljenosti koji se javlja u mozgu. Stoga gricnite malo salame, pre nego što se vaš dragi pojavi na vratima.

7. BADEMI

Bademi su dugo vremena povezivani s plodnošću- da njihov miris izgleda da uzbuđuje žene, pa su ih često upotrebljavali na svadbama. Ova namirnica sadrži hranljive susptance važne za poboljšanje seksualnog života – samo 28 grama badema obezbediće vam 35 odsto preporučene dnevne doze vitamina E, koji utiče na plodnost i funkciju polnih organa.

Badem bademi
Foto: Shutterstock

8. SMOKVE

Smokve su dugo bile povezivane sa plodnošću i seksom. Bile su i omiljeno voće čuvene Kleopatre, a stari Grci su proslavljali ritualnim seksualnim odnosima svaki rod smokve. Hiljadama godina kasnije, erotični status smokvi ne bledi. Naučnici kažu da su smokve bogate magnezijumom, esencijalnim sastojkom koji vas "pokreće". Vrlo je lako proveriti da li im je reputacija opravdana.

Smokva Smokve
Foto: Shutterstock

 

Povezane vesti