Raskid, veza, par
Shutterstock
Raskid, veza, par

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kada ste se poslednji put, baš, za ozbiljno, posvađali s partnerom? Pošto se svađa završila, jeste li razmišljali o tome šta je trebalo da kažete? Ili možda o stvarima koje nije trebalo? Nemojte očajavati, ova stvar je, naime, vrlo popravljiva, otkrivaju psiholozi sa Univerziteta u Vašingtonu.

Saznanje o tome kako da pristupite sledećem nesporazumu može značiti da ćete se vi i vaš partner i produktivnije posvađati. Produktivne su svađe, naime, jedna od stvari po kojoj se uspešni parovi razlikuju od onih čije veze završe prekidom.

Istraživanje je sprovelo nekoliko psihologa sa Univerziteta u Vašingtonu. Ovaj "eksperiment" je trajao 14 godina, a anketirano je 79 parova. Među parovima obuhvaćenima studijom, 21 par se tokom trajanja istraživanja razveo.

Razgovarajte
Među parovima koji su se razišli, velikoj većini je trebalo znatno duže da prodiskutuju o nedavnoj svađi. Često je to čekanje znalo da traje satima, pa i danima. Parovi koji su ostali zajedno svoje su svađe raspravili odmah pošto su se dogodile.

Ljubav iz osvete

promo

Foto: promo

Psiholog dr Džon Gotman sugeriše svim parovima da odmah prodiskutuju o tome šta se neposredno dogodilo, jer predugo čekanje može da dovede samo do produbljivanja jaza među partnerima.

- Ovakav pristup zahteva da oba partnera preuzmu deo odgovornosti za svađu kako bi se zajednički situacija mogla rešiti - smatra Gotman.

Ne prekidajte
Još jedno obeležje parova koji su se na kraju razveli je često i preuranjeno prekidanje ozbiljne diskusije o svađi neosetljivim i neumesnim komentarima. Parovi koji su ostali zajedno pristupali su jedno drugom otvorenog uma preuzimajući odgovornost za svoje postupke i slušajući su šta njihov partner ima da kaže.

- Ako kažete nekome, na primer, da ne razmišlja logički ili da je skrenuo s teme, to jednostavno ne funkcioniše. Ljudi se naljute – rekao je Gotman i dodao da se umesto toga treba fokusirati na trenutna osećanja partnera i saslušati ga dok ne završi.