glumac
pixbay
glumac

pixbay

Foto: pixbay

Pokret #MeToo datira iz 2006. godine, kada je ovaj slogan putem MySpace prvi put objavila aktivistkinja Tarana Burk, koja je takođe bila žrtva se*sualnog zlostavljanja.

Iako pokret #MeToo mnogi povezuju sa aferom Veinstein koja je započela u oktobru 2017. godine, to je starija kampanja. Izvorno potiče iz 2006. godine, kada je ovaj slogan putem  MySpace prvi put objavila aktivistkinja Tarana Burk, koja je i sama bila žrtva se*sualnog zlostavljanja.

glumica

pixbay

Foto: pixbay

Ali tek kada se glumica Alisa Milano setila ovih slogana 15. oktobra 2017. godine i objavila na društvenim mrežama, ohrabrila je poznate holivudske žene da prekinu tišinu o svojim neprijatnim iskustvima.

"Svi oni koji na svom profilu objave #MeToo, obavestiće nas da su imali loša iskustva i tek tada će se videti koliki je ovaj problem", rekao je Milano i odgovor je ubrzo usledio. Poznate američke glumice Ešli Džad, Dženifer Lorens, Uma Turman, praćene stotinama drugih poznatih i manje poznatih žena, postavile su se na svoje #MeToo profile. Rouz MekGovan bila je među prvima koja se javno oglasila protiv moćnog filmskog producenta Harvija Vajnstina.

Veinstein me je natjerao na oralni se*s u hotelu na filmskom festivalu u Sandensu 1997. godine, kada sam imala 23 godine i upravo sam snimila film ‘Vrisak’. Kad je video da je vrag odneo šalu, ponudio mi je milion dolara da ćutim ”, rekla je MekGovan, koja je dobila tužbu i odštetu od 100.000 dolara.

glumac

pixbay

Foto: pixbay

Ešli Džad se prisetila da ju je Vajnstin namamio u svoju hotelsku sobu pod izgovorom poslovnog sastanka i filmske uloge.

"Pojavio se u bade mantilu i pitao me bih li ga masirala i gledala kako se tušira. Odbila sam, a on se pokušao da mi se osveti uništenjem moje karijere. Njene navode potvrdio je i režiser Piter Džekson, koji je rekao da ju je Vajnstin uklonio sa spiska glumica kojima su dodeljene uloge.

Mira Sorvino je takođe podelila svoje iskustvo sa predatorom.

"Maltretirao me je u hotelskoj sobi 1995. godine. Počeo je da mi masira ramena, a zatim fizički pokušao da me savlada i počeo da me juri po sobi, rekla je glumica. Reditelj Piter Džekson takođe je u ovom slučaju potvrdio da mu je Vajnstin rekao da je ne uzima u svoje filmove. Salma Hajek, proslavljena ulogom slikarke Fride Kalo, rekla je da ju je Vajnstin takođe ucenjivao tokom snimanja 2002. godine.

"Nakon što sam u nekoliko navrata uspeo da izbegnem njegove agresivne pokušaje, pribegao je pretnjama: ’Ubiću te! Nemojte misliti da ne mogu!.

glumac

pixbay

Foto: pixbay

Kara Delavinj se takođe oglasila na Instagramu. Ona napisala:

"Osećela sam se užasno tokom sastanka sa Vajnstinom, na koji me je pozvao u svoju hotelsku sobu. U jednom trenutku rekla sam mu da izlazim, a on me otpratio do vrata, a zatim telom zatvorio izlaz. Pokušao je da me poljubi u usta, ali uspela sam da pobegnem", opisala je glumica.

I Anđelina Džoli se prisetila situacije sa Vajnstinom 1998. godine, kada je imala 23 godine.

"Počeo je da me nagovara na seks, ali ja sam mu se žestoko opirala. Tada sam odlučila da nikada više neću ići na audicije za njegove filmove i da ću upozoriti druge kolege na strašno iskustvo", rekla je. Samo trostruka oskarovka Meril Strip rekla je da nikada nije imala nemoralne ponude:

glumac

pixbay

Foto: pixbay

"Pretpostavljam da je to zato što na mom licu možete da vidite da bi neko, ako pokuša nešto takvo, odmah dobio nogu", objasnila je.

Niko nije mogao da vidi kako je izgledao Vajnstin u vreme kada ga je sudija prošlog marta odredio 23 godine zatvora. Bio je okružen stražarima, pa se moglo samo pretpostaviti da je ostao okamenjen. Nije očekivao takvu kaznu, koja za njega kao 67-godišnjaka zapravo znači doživotni zatvor. Naprotiv, njegova odbrana tražila je najviše pet godina, jer su tvrdili da zbog zdravstvenog stanja neće živeti duže. Sudija Džejms Burk nije tako mislio. Nije se spotakao ni o Vajnstinovu žalbu koja je trajala više od 20 minuta.

glumica

pixbay

Foto: pixbay

Dok su ga izvodili iz sudnice, Vajnstin nije pokazivao nikakve emocije, imao je potpuno bezizražajno lice, a po povratku u zatvor advokati su rekli da mu je pozlilo i da je hitno prebačen u zatvorsku bolnicu.

glumica

pixbay

Foto: pixbay

Tužilac okruga Menhetn Sajrus Vens Junior rekao je da takva presuda daje "jasnu poruku se*sualnim predatorima i svima onima poput njega koji zlostavljaju žene u svim segmentima društva". Predstavnici pokreta #MeToo mogli su odahnuti. Dve i po godine nakon što su razotkrili Vajnstina, njihov trud se isplatio.

 

Komentari (1)

bager

23.01.2021 18:32

Ovaj tekst nameniti posebno advokatima i korumpiranom sudstvu,,neka pitaju americko i evropsko pravosudje za dodatne dokaze ovih jadnica koje je "svinja" primoravala na seks,,,a ipak je osudjena pravedno,bez advokatski muckalica i plavih koverti,,takve advokate koji saplicu istinu i pravosudje treba brisati iz registra