U Srbiji postoji ROZE JEZERO: Odlično je za zdravlje, ali i za fotografisanje! (FOTO/VIDEO)

Scenično i nezaboravno!

Jovana Kvržić
Foto: Instagram/printscreen

Instagramerka i blogerka Jovana Kvržić proputovala je gotov čitav svet, ali ovo leto provodi u Srbiji. Ova mlada dama san je pretvorila u realnost, a njen rad se bazira na beleženju vizuelnih i pisanih iskustava sa brojnih mesta koje je obišla širom planete.

Jovana je nedavno podelila iskustva sa destinacije za koju nikada ne biste rekli da se nalazi u našoj zemlji.

U Severnobačkom okrugu, u opštini Bačka Topola, na pola puta od Novog Sada prema Subotici, nalazi se selo Pačir, a u njemu, mala oaza – veštačko jezerce ispunjeno slanom, termalnom i lekovitom vodom.

Jovana Kvržić
Foto: Instagram/printscreen

Osim što je toplo i lekovito, ovo malo jezero, veličine oko 2000 metara kvadratnih, je - zbog svoje roze boje - i izuzetno fotogenično, što se može i videti na snimcima i fotografijama Kvržićeve.

Boja potiče od joda, broma i litijuma koji se ovde nalaze u visokoj koncentraciji. Soli ima 21-22 grama po litru.

Pačir
Foto: Instagram/printscreen

U jezero non-stop utiče termalna voda preko izbušene cevi koja je postavljena po sredini jezera, na dubini od 1.6 m. Ova voda se meša sa bunarskom da bi se smanjila temperatura termalne sa 72 stepena na oko 30 stepeni teperature vode u jezeru. Postoji preliv u jezeru koji višak vode odvodi nepovratno van jezera.

Ono šta treba da znate je, ako želite da uživate u kupanju u roze jezeru, da je ono roze boje samo tokom letnjih meseci. Na kraju sezone jezero se komplet isušuje, očisti a šljunak ispere da bude spreman za sledeću sezonu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jovana Kvržić (@jovana_kvrzic) on

 

 

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi