Doktor dobio otkaz jer je izneo istinu o stanju u kovid bolnici, a onda je stigao poziv "sa vrha"
alo.rs
doktor
Foto: printscreen/twitter

"Ja sam lekar koji je treniran za ratne uslove. Bio sam u ratu, ali ovo je višestruko gore jer u ovom ratu nema granice. Nema datuma kada znam da idem kući",  kaže Klivon Gilman, koji je u Njujorku bio na samoj liniji odbrane, budući da radi na prijemu hitne pomoći. Na proleće je novi korona virus ubio 20.000 Njujorčana. Sada se Gilman premestio u Arizonu, koja je novo žarište.

Doktor Gilman od početka pandemije nije stao. Prvo u Njujorku, sada u Arizoni, ukupno je 10 meseci bez prestanka i slobodnog dana na prvoj liniji fronta. Uz to što spasava ljude posredno, u bolnici, ostatak vremena koristi da ubeđuje ljude da poštuju epidemiološke mere, ali i da podstiče lokalne vlasti da uvedu mere poput obaveznog nošenja maski.

"Kad mesece provedete intubirajući pacijente, kada gledate kako vaši voljeni umiru i kada posle toga sednete u kola i u prolazu vidite prepunu teretanu, pun restoran, pun kafić, to je kao da su vam udarili šamar",  kaže ovaj lekar.

Gilman je veoma aktivan na Fejsbuku i Tviteru, gde ima skoro 100.000 pratilaca i gde redovno komunicira sa ljudima, edukuje ih i deli savete. Beskompromisno govori istinu - nedavno je objavio tvit o tome da u Arizoni naprosto nema dovoljno kreveta za sve pacijente, iako je lokalna vlast govorila suprotno. Dobio je otkaz, iako vlada nedostatak zdravstvenih radnika.

"Sramotno je to što su uradili. Od jula sam u toj bolnici rizikovao život, za to što su mi uradili nema izgovora", kaže ovaj lekar.

Nakon što je priča o otkazu došla do javnosti, javnost se digla. Čak je i Opra reagovala. Nakon skandala, bolnica u kojoj je Gilman radio izdala je saopštenje da je posredi "nesporazum" i da uopšte nije bio otpušten, već su mu samo "promenili raspored rada".

Gilman od početka pandemije na društvenim mrežama beleži situaciju u bolnicama. Posle svake smene, napisao bi kratak post o svemu - o pacijentima koji se bore za dah, o zahvalnosti pacijenata što im je dodao čašu vode. O pacijentima toliko siromašnim da nisu imali za kartu za metro da dođu do bolnice, pa su prekasno došli.

Klivon je o svemu otvoreno pisao, iako je znao da će snositi posledice za to.

"Znao sam da lekari treba da leče ljude i gledaju svoja posla, da se ne mešaju u mere koje se preduzimaju, da ne broje opremu koju bolnice imaju, da ne broje krevete. Lekari koji bi pričali o tome često bi dobili otkaz. Nije me bilo briga, javnost mora da zna".

Gilmanov angažman nije prošao neprimećen. U novembru mu je zazvonio telefon - sa druge strane bio je Džo Bajden.

"Pričao je sa mnom potpuno normalno, pričali smo o Iraku, o odgovoru Amerike na pandemiju, o tome šta bi još moglo da se preduzme, o maskama, o proizvodnji maski",  kaže Klivon koji je sada vraćen na posao i poručuje da će i dalje govoriti o svemu o čemu bolnice žele da ćute.

"Moja je dužnost da upozorim ljude. Pisaću o svemu, izveštavaću, jer samo tako će ljudi shvatiti ozbiljnost ovog virusa", poručuje on.

PROČITAJTE JOŠ: