Megan Markl, princ Hari
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Megan Markl, princ Hari

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

"Kada bi bi mediji tako neprekidno maltretirali Kejt Midlton, nijedan član kraljevske porodice to ne bi trpeo i začas bi promenili odnos prema njima", požalila se Megan Markl prijateljici.

"Niko to ne bi trpeo, a taj pokvaren i zastareli sistem bio bi promenjen. Izdanja odgovorna za zlobne napade bila bi ugašena", otkrila je mišljenje Megan Markl njena prijateljica, piše "Dejli mejl" koji podvlači da je vojvotkinja od Saseksa uverena da bi se, u slučaju maltretiranja njene jetrve, odmah neke stvari promenile. U razgovoru sa prijateljicom napomenula je i da je Kejt miljenica palate.

Kejt Midlton

Profimedia

Foto: Profimedia

Megan i Hari koji su početkom ove godine saopštili da silaze sa kraljevskih dužnosti i da postaju finansijski nezavisni (Megzit je okončan 31. marta), prošle nedelje prekinuli su saradnju sa britanskim tablodima, zbog njihovog odnosa prema Megan Markl (par je prošle godine tužio tabloide, a među njima i "Dejli mejl" zbog ugrožavanja privatnosti i objavljivanja pisma koje je vojvotkinja 2018. poslala ocu Tomasu Marku, kao i zbog izvlačenja iz konteksta sadržaja tog pisma).

Britanski dvor iznenadila je odluka Megan i Harija o prekidu saradnje, a vojvotkinja je navodno rekla da su svi iz porodice znali šta princ misli o tabloidima. Megan je istakla da neće dozvoliti da mediji kritikuju svaki njen potez kao majke.

Hari je upozoravao dvor da ne mogu više, ali ga nisu slušali

"Hari je stao u odbranu Megan i svoje porodice pa je jasno stavio znanja da neće moći da funkcionišu u trenutnim okolnostima te da će, ako se stvari ne promene, napustiti kraljevsku porodicu", ispričala je prijateljica vojvotikinje.

Megan Markl, princ Hari

Profimedia

Foto: Profimedia

Kako niko sa dvora nije reagovao, njih dvoje su uzeli stvari u svoje ruke.

"Britanski tabloidi proganjali su Harija čitav njegov život i već je odavno trebalo da prekine odnos sa njima. Sistem je bio pokvaren i Hari je probao da ga popravi. Kad nije uspeo, zauzeo se za sebe i svoju porodicu", poručila je prijateljica.

Komplikovan odnos Megan i Kejt

Da dve vojvotkinje nisu u dobrim odnosima, počelo je da se govori ubrzo nakon vesti da su se Megan i Hari verili, 2017. godine.

Ni kratkotrajne epizode navodnog prijateljstva i bliskosti u šta mnogi nisu poverovali, nisu uspele da preokrenu priče.

U javnosti je Kejt delovala hladno prema Megan koja je češće bila nasmejana mada ni taj osmeh ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Kejt Midlton

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Rivalitet među njima - stvarni ili nametnut, ispoljavao se na svim poljima: od mode do majčinstva. Britanska javnost je - ima pravo Megan, oduvek bila na strani vojvotkinje od Kembridža dok se njoj zameralo bukvalno sve.

Kejt ne samo da hvale već joj sve i opraštaju - greške iz mladosti koje ima svako, ali koje se Megan ne tolerišu, slobodniji stil odevanja (Megan ni uz podršku čelnih ljudi svetske mode nije mogla da zadovolji "modne kritičare" u Britaniji), odskakanje od protokola iako joj položaj nalaže čvršće pridržavanje pravilima.

Megan Markl

Profimedia

Foto: Profimedia

U prevodu, sve što Kejt radi, dobro je. Sve što Megan uradi, ne valja.

Nije ni čudo što je došlo do kulminacije, a privremeni zaokret tabloida u danima poslednjih kraljevskih dužnosti Megan i Harija nije izbrisao nekorektnost iz prošlosti.

Da li je Kejt zaista miljenica dvora? I pored toga što se pisalo da kraljici Elizabeti II smeta afroamerikansko poreklo Harijeve supruge i da nju i unuka ne želi na svojoj sahrani, ne može se tek tako zaključiti da joj je Kejt draža od Megan. Umela je ona da bude oštra i prema izabranici unuka Vilijama, a grešimo li ili ne, čak je u javnosti delovala bliskije sa Megan dok je njen odnos sa Kejt uvek strogo zavničan.

Ostali članovi dvora naklonjeniji su Kejt. A za raskol u porodici zaslužna je i podela titula, mnogo dokaza ukazuje na to. Hari se izgleda ne miri lako sa tim što će kruna nakon ocu Čarlsu automatski pripasti njegovom bratu Vilijamu. Princ je izgleda velike nade polagao o referendum o nasledstvu prestola (u ranijim anketama ubedljivo je vodio kao omiljeni član dvora među Britancima).

Elizabeta

EPA

Foto: EPA

Kraljica je raspodelom dužnosti na obeležavanju Dana Komonvelta u martu ove godine, donekle napravila ravnotežu i ukazala poštovanje Megan i Hariju.

A baš na toj svečanosti videlo se da su odnosi braće i njihovih žena veoma zategnuti. Jedva da su se pozdravili.

Da li ste primetili da je Kejt nakon Megzita naglo promenila imidž i postala sličnija Kejt? Mi jesmo.