beba
printscreen
beba

printscreen

Foto: printscreen

Nikoga ne osuđujem. Ni od kog ne tražim ništa osim odgovora na pitanja.

Samo želim da znam ko sam. Imam li brata, sestru, oboje li Ako imam porodicu u Sarajevu, Bosni i Hercegovini koja ni ne zna da postojim, započinje priču Maja Tomić Milosavljević. Kao beba stara nekoliko dana, ostala je u kartonskoj kutiji ispred vrtića "Boško Buha" u centru Sarajeva. Bilo je to pred kraj leta 1982.

Slučajno saznala istinu

Njen plač privukao je ženu koja je bila u blizini. Ugledavši dete u kutiji, pozvala je policiju. Prvi pregled lekara u bolnici Jezero utvrdio je da je reč o zdravoj devojčici koja je najverovatnije rođena deset dana ranije. Maja je kao datum rođenja registrovana 7. avgusta 1982. - Ceo život toga dana slavim rođendan, koji su odredili lekari u bolnici - nastavlja Maja, čija životna priča oduzima dah.  Maja je do 26. godine živela u uverenju da su joj Sofija i Miloš Tomić biološki roditelji. Pre skoro trinaest godina Majin otac Miloš umro je prirodnom smrću, a za Maju je započeo period potrage za biološkim roditeljima. Naime, nekoliko dana nakon očeve smrti, Maja je ostala u njegovoj vikendici da sredi stvari i presavije papire.

"Sasvim slučajno sam stavio ruku u fasciklu i izvukao papir koji me je šokirao. Bila je to odluka o potpunom usvajanju koju je donio Centar za socijalni rad Sarajevo", kaže Maja. Držala je papir u ruci, pročitala ga jednom. Pa još jednom u neverici. Tada je nazvala i njegova supruga da je pročita. Istina je.

"Prema ovom listu, usvojeni ste", potvrdio je njen suprug u neverici. Nastavili su dalje da pretražuju novine kako bi pronašli još neke dokaze o Majinom poreklu. - Pronašli smo samo otpust iz doma, rešenje za potpuno usvajanje i, zamislite, snimak mojih kukova - smeje se ova hrabra žena koja je smeštena u Dečji dom "Ljubica Ivezić" nakon puštanja iz bolnice. Prema dostupnoj dokumentaciji, Maja je u pomenutom domu boravila manje od godinu dana, a 5. jula 1983. godine usvojili su je Sofija i Miloš, sarajevski par koji nije mogao da ima svoju decu. Dobila je njihovo prezime Tomić, i ime Maja.

beba

printscreen

Foto: printscreen

Specifični mladež od rođenja

U matičnoj knjizi rođenih, pored njenog matičnog broja, nalazi se ime Miloša i Sofije i nema tragova bioloških roditelja. Sofija je umrla 1989. godine, a Maja i Miloš ostali su da žive u Sarajevu, gde su preživeli rat, a 1996. godine otišli ​​su u Srbiju, u Beograd. Maja je tamo završila školu, udala se i danas ima suprugu Milana i sina Igora. Udajom je uzela i muževo prezime, pa se preziva Tomić Milosavljević. U nadi da će dobiti odgovore na pitanja koja je muče u rodnom gradu, Maja je već nekoliko puta išla u Sarajevo. Njena priča završila je i na televiziji i u novinama, ali identitet bebe još uvek nije saznala iz kartonske kutije. Budući da Maja od rođenja ima specifičan madež na licu, veruje da su oni koji su bili s njom morali znati za taj madež. Nakon emitovanja emisije Maja, na društvenim mrežama pojavili su se brojni ljudi, neki da daju podršku, drugi s nemoralnim ponudama, neki su tvrdili da imaju pojma, ali bi vrlo brzo prestali da reaguju.

"Pre nekoliko godina nazvao me muškarac čija majka tvrdi da me hranila u bolnici Jezero kada su me tamo smestili nakon što sam pronađen ispred pomenutog vrtića. Ta žena mi je rekla da su se u to vreme u bolnici čule glasine da sam dete visokog političara ili lekara i da je medicinsko osoblje posebno pazilo na brigu o toj bebi, za koju je bila uverena da sam ja. Takođe je rekla da su medicinske sestre od svoje dece donele odeću i opremu kako bi napuštena beba imala sve ", kaže Maja ističući da su to priče za koje nema dokaza, a koje su ovih dana odlučile da ponovo govore u nadi da neko će prepoznati priču i pomoći joj da dođe do bioloških roditelja.

Kaže da ih ništa ne pita. Samo želi da zna razlog. Ne osuđuje ih ni. "Da bih mogao bilo šta da kažem o tome, moram da znam istinu. Trebao bih da znam razlog zašto je majka ostavila dete. Možda moj otac ni ne zna da postojim ", nastavlja Maja, uverena da neko u Sarajevu odlično poznaje njeno poreklo.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: