"Zlatnu krv" ima samo 43 osobe na planeti: Da li ste i vi među njima?

Ovo malo ko zna!

Krv krvna grupa transfuzija davanje krvi laboratorija analize
Foto: Shutterstock

Ima ljudi koji znaju koja je njihova krvna grupa, ali veći je broj onih koji ne znaju. Možda je krajnje vreme da je otkrijete, jer možda ste upravo vi jedna od osoba koje u sebi nose "zlatnu krv".

Postoje četiri osnovne vrste krvnih grupa, A, B, AB i 0, a svaka od njih može biti pozitivna ili negativna, zavisno od toga je li u njoj prisutan ili odsutan Rh faktor.

Najrasprostranjenija je nulta krvna grupa. Najređa je krvna grupa "Rhnul"l, koju stručnjaci rado nazivaju i "zlatna krv". Prema dostupnim podacima, ovu krvnu grupu u celome svetu imaju tek 43 osobe, a otkrivena je 1961. godine.

zlatna krv
Foto: YouTube/Printscreen

Ova najređa krvna grupa nema niti jedan od 50 antigena iz Rezus sistema. Iako te osobe mogu svima donirati krv, njihov život može spasiti tek nekolicina ljudi. Upravo zato, u slučaju da im ikada zatreba transfuzija, osobe koje imaju zlatnu krv podstiču se da daju krv, piše magazin "Helti".

krv
Foto: Shutterstock

Jedan od njih, sredovečni Švajcarac, opisuje koliko mora da bude oprezan. Na primer, on ne putuje u zemlje kojima nedostaju savremene medicinske ustanove, a vozi vrlo pažljivo kako bi izbegao povrede i nesreće.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi