SVAKI VOZAČ MORA DA ZNA Evo kako smanjiti potrošnju goriva uz nekoliko ključnih stvari

Donosimo vam neke od saveta kako da smanjite potrošnju goriva vašeg automobila

Gorivo
Gorivo, Foto: Shutterstock

Nemojte prepuniti rezervoar. Onog trenutka kada drška za benzin klikne, vaš automobil je dobio tačno onoliko goriva koliko u njega može da stane. Nema potrebe stisnuti ručicu još dva, tri, puta, kako bi rezervoar sigurno bio pun: to gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete ga ipak platiti.

Dobro zatvorite poklopac rezervoara. Benzin će ispariti, ako ima dotok vazduha. Zbog labavih, neispravnih i oštećenih poklopaca godišnje u svetu ispari i do 540 miliona litara goriva.

Ako ste u mogućnosti parkirajte u garaži. Garaža automobil drži toplim zimi, a hladnim leti. Na taj način nećete trošiti gorivo na grejanje automobila, kako bi se otopio led sa njega, niti ćete leti morati da palite klimu baš svaki put kad sednete u auto. Leti se potrudite da makar parkirate u hladu. Osim što se greje, usled povećane toplote isparavaju i znatne količine goriva.

Izbalansirajte gume. Neizbalansirane gume, koje imaju nejednak, slab pritisak, brže se troše i pružaju veći otpor, pa motor mora raditi snažnije kako bi održao željenu brzinu.

Pritisak u gumama treba izmeriti kada su one hladne. Idealno vreme je odmah ujutro, kada je automobil bio u mirovanju, a gume još nisu zagrejane.

Gume koje imaju slab pritisak doprinose da se potrošnja goriva poveća za čak 15 posto.

Vodite računa o održavanju.Automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene i neispravne svećice, može trošiti i do 30 posto više goriva.

Takođe pripazite na vazdušne filtere motora. Kada se na njima nakupe lišće, paučina i druga prljavština, potrebno ih je zameniti jer guše motor. Uredni vazdušni filteri mogu vam uštedeti i do 10 posto goriva. Svaki put kada menjate ulje, bilo bi dobro da promenite i vazdušne filtere.

 

Povezane vesti