Pogledajte štos kojim Holanđani štede gorivo dok voze

Holandija je dobila energetski najodrživiji auto-put presvučen asfaltom koji smanjuje otpor guma, čime vozači štede gorivo.

automobili granica vozači
automobili granica vozači, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Reč je o obnovljenom putu između gradova Delft i Zutemer koji ima sopstveno, održivo snabdevanje energijom. Snaga za rasvetu puta, kao i za semafore, generiše 220 solarnih panela koji su ugrađeni u zaštitnike protiv buke.

Da bi mogli tokom noći da koriste lokalno generisanu električnu energiju, pored puta je postavljena velika baterija koja pohranjuje solarnu energiju tokom dana.

Osvetljenje pored puta takođe je napravljeno održivijim pomoću energetski efikasnijih LED svetiljki, koje se mogu prigušiti kada je put manje opterećen.

Podloga je izrađena od asfalta koji smanjuje otpor kotrljanja automobilskih guma, tako da učesnici u saobraćaju troše manje goriva na toj 17 kilometara dugoj deonici puta.

Semafori na putu imaju ugrađene senzore, pa je odvijanje saobraćaja ravnomernije, bez čestih zaustavljanja i ubrzavanja. To će, kako se procenjuje, smanjiti saobraćajnu gužvu i emisiju štetnih gasova, prenosi portal „Tehzle“.

Povezane vesti

 • Korisnik: Vladimir
  03/12/2020 - 03:46
  Trenje je ono što zaustavlja auto prilikom kočenja. Da li su izračunali koliko će se produžiti zaustavni put? Koliko će se više trošiti kočnice i diskovi?
  • marinko @Vladimir
   06/12/2020 - 13:51
   Trenje je na ovom putu veće jer se dodaje guma u asfalt, tako da je manji zaustavni put. Kočnice i diskovi se habaju isto jer to ima veze sa usporavanjem što je vezano samo za brzinu kretanja i nema veze s asfaltom.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi