Električni automobil
EPA
Električni automobil

EPA

Električni automobil, Foto: EPA

Zbog posledica globalne pandemije korona virusa kupci širom sveta zaziru od zamene vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem automobilima sa drugačijim pogonom.

Istraživnje koje je sprovela kompanija Dilojt (Deloitte) pokazalo je da potrošači oklevaju u promeni načina pogona zbog potrebe za boljim poznavanjem takvih vozila, kao i zbog finansijske zabrinutosti usled pandemije kovida 19.

Da li planirate da pređete na električni automobil ili hibridni?

 

Kako se navodi, tek četvrtina američkih potrošača razmatra drugu vrstu motora za svoje sledeće vozilo, što je pad od 15 procenata u odnosu na 2020. godinu.

Kao najveću zabrinutost kod električnih vozila u SAD i Nemačkoj se navodi kilometraža pokrivena jednim punjenjem baterije, dok u zemljama Azije potrošače najviše brine nepostojanje infrastrukture za punjenje.

Svaki deseti Amerikanac je, zbog korona virusa, tokom 2020. godine odlučio da odloži plaćanje rata za automobil, dok je u populaciji između 18 i 34 godine to učinio gotovo svaki četvrti. Potrošači u SAD u velikom broju (84 procenta) nameravaju da kupi slično vozilo u budućnosti, ali više od polovine kupaca u Indiji planira da izabere potpuno drugačiji segment vozila zbog pandemije.

Što se nabavke tiče, dve trećine američkih potrošača ostalo je pri ranijim planovima, dok po trećina Indijaca i Korejaca planira da odloži kupovinu novog vozila. Kod percepcije pametnih vozila, Dilojt konstatuje da čak 83 procenta kupaca u Kini tu tehnologiju smatra korisnom, dok je u SAD ta brojka upola manja.

Američke potrošače najviše brine mogućnost hakovanja pametnih vozila, a istu zabrinutost imaju potrošači u Nemačkoj, Republici Koreji i Indiji.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: