NI NAJISKUSNIJI VOZAČI OVO NE ZNAJU Pokazivač količine goriva na instrument tabli ima dodatnu funkciju, ključnu za rad automobila

Famozni detalj prvo su počeli da koriste japanski i korejski proizvođači

Kontrolna tabla
Kontrolna tabla, Foto: printscreen youtube

Možda nikada niste obratili pažnju na ovaj sitan detalj, ali pokazivač količine goriva na instrument tabli ima i dodatnu funkciju, osim da ukaže na situaciju u rezervoaru.

Pitali smo iskusne vozače da li znaju čemu služi mala strelica (postavljena levo ili desno od oznake za gorivo), ali nismo dobili odgovor!

Možda rezultat i ne bi trebalo da čudi, jer su vozači mahom koncentrisani na količinu goriva, i ne obraćaju pažnju na druge detalje, ali u ovom slučaju reč je o vrlo korisnoj informaciji.

Gde je rezervoar?
Famozna strelica dobija svoju funkciju kada dođete na benzinsku pumpu, jer pokazuje s koje strane se nalazi rezervoar za gorivo!

Naravno da vozači koji poznaju svoje automobile nemaju nedoumice, ali situacija se menja ako pozajmite auto od prijatelja, dobijete službeno vozilo, ili ga iznajmite u Rent a car agenciji.

Ovaj detalj prvo su počeli da koriste japanski i korejski proizvođači, ali i britanski, gde se vozi levom stranom kolovoza i njihovi četvorotočkaši uglavnom imaju rezervoar s leve strane.

Prava strana
Danas nema pravila, ako posmatramo zemlju porekla automobila, pa većina proizvođača stavlja strelicu na instrument tablu.

I tako… ako se prvi put nađete u nekom automobilu s praznim rezervoarom, kratki pogled na pokazivač goriva i famoznu strelicu, uputiće vas na pravu stranu za sipanje goriva.

 

 

Povezane vesti

  • Korisnik: Skydiver
    22/06/2020 - 13:40
    Na kojoj strani se nalazi poklopac rezervoara za gorivo, na toj strani je i pokazivac nivoa goriva.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA