krijumčarene gume
MUP
krijumčarene gume

MUP

Foto ilustracija Foto: MUP

Potencijalno veliki problem posledica je smrtonosne bolest lišća koja preti svetskim zasadima kaučuka, koji predstavlja osnovnu sirovinu za proizvodnju pneumatika za vozila, ali gume uopšte.

To za rezultat ima smanjene isporuke vredne sirovine, zbog čega proizvođači guma ne mogu da održavaju dovoljno visoku proizvodnju. Stabla su posebno teško pogođena u Južnoj Americi, ali su šanse da se bolest uskoro pojavi i u Africi i Aziji velike.

Problem je i u tome što su uzgajivači kaučuka trenutno malo plaćeni za svoju sirovinu, pa odlažu ulaganja u sadnju novih stabala. Predviđa se da bi to za rezultat moglo da ima globalnu nestašicu gume, koja bi mogla da traje dugi niz godina.

Proizvođači još uvek nisu pronašli dobre sintetičke alternative za taj materijal, kada je reč o ublažavanju vibracija i prigušivanju buke tokom vožnje, prenosi Revija HAK.

Ovo je, potencijalno, drugi veliki problem koji pogađa automobilsku industriju posle aktuelne krize sa nedostatkom čipova i baterija za nove automobile, zbog čega mnogi proizvođači kasne kada je reč o isporukama kupcima.