Vitamin C
Promo
Vitamin C

Promo

Vitamin C, Foto: Promo

Međutim, pandemija korona virusa, kao konstantna opasnost od zaraze, učinila je da svi kolektivno više povedu računa o zdravlju i preventivnom jačanju imuniteta, što se, prema savetima stručnjaka, najbolje postiže redovnim unošenjem vitamina D i vitamina C.

Ipak, čak i uz postupanje prema savetima lekara, mnogi nesvesno prave grešku pri izboru samih vitamina, jer, na primer, vitamin D je potrebno unositi u formi kapi, jer je reč o vitaminu koji je rastvorljiv u mastima.

Upravo zbog toga vitamin D treba uneti nakon masnog obroka, bilo da je to obilan doručak ili ručak bogat mastima. Opšta je preporuka u prevenciji virusnih infekcija da se Vitamin D unosi 5 kapi dnevno ili jednom nedeljno 20 kapi, ukoliko jedna kap sadrži 500IJ vitamina D, što je doza karakteristična za proizvode Vitamina D u kapima, koji su registrovani kao lek. Vitamin D se može unositi jednom nedeljno, jer je to vitamin rastvoran u mastima, pa će naš organizam postepeno koristiti nastalu zalihu, jer se Vitamin D skladišti u mastima.

Vitamin C bi za razliku od njega trebalo uzimati svakodnevno, jer je vitamin C rastvoran u vodi i stoga se ne skladišti u organizmu, već se ukoliko se unese u većim količinama izlučuje putem urina. Kako nije moguće stvoriti zalihe Vitamina C neophodno ga je unositi svakodnevno. Dnevna doza vitamina C u prevenciji ne bi trebalo da prelazi 1000mg. Ukoliko je oblik u kom se vitamin C unosi stabilan i efikasan sasvim je dovoljno i 500mg.

Problem kod suplementacije vitaminom C javlja se zbog toga što je vitamin C nestabilan molekul, nezavisno iz kog izvora potiče. Vitamin C bilo da je sintetski ili je dobijen iz prirode ima isti potencijal u organizmu, jer naš organizam ne razlikuje vitamin C različitog porekla. Ono što jeste izazov, to je da vitamin C, koji je jako nestabilan, stigne u naš organizam pre nego što se oksiduje ili promeni u kontaktu sa svetlom ili vazduhom. To je posebno problem kod velikih pakovanja, jer pri svakom otvaranju bočice, Vi sadržaj izlažete vazduhu i svetlu. Takođe plastika može uticati na očuvanost vitamina C.

Birajte pojedinačna pakovanja, u tamnom staklu tj. ampulama, jer na taj način dobijate potpuno očuvan, stabilan i efikasan vitamin C. Jedino na taj način možete biti sigurni da ste uneli celu dozu Vašeg Vitamina C u ampuli i da nije bilo gubitka aktivnosti u kontaktu sa vazduhom ili svetlom.

Ampula omogućava punu dozu, očuvanog, stabilnog i brzo-apsorbujućeg tečnog vitamin C. Ampulu je potrebno otvoriti pritiskom palca na sivo obeleženu tačkicu, ukapati u malo vode ili soka i odmah popiti.

Jedna ampula za odrasle sadrži 500mg vitamina C ili 200mg vitamina C, ukoliko koristite manju dozu, koja se može primeniti kod dece starije od 3 godine.

Nestabilnost vitamina C je glavni uzročnik toga da mi ne uzimamo dovoljno vitamina C kroz ishranu, jer koliko god da konzumiramo namirnice koje ga sadrže, ako te namirnice termički obrađujemo, kao i ako ih izlažemo preteranom usitnjavanju, ceđenju... mi jedan deo Vitamina C nepovratno gubimo.

Da li je bezbedno koristiti dijetetske suplemente vitamina D i vitamina C?

Vitamin D je neophodan za pravilan rad imunog sistema kao i vitamin C. Gotovo svaki stanovnik ima neki oblik deficita vitamina D, zato se uzimaju preventivne doze. Bitno ne uvećavati dozu, jer se vitamin D skladišti u organizmu i mogu da nastanu neželjeni efekti ukoliko se doza kontinuirano prekoračuje.

Vitamin C se ne skladišti u organizmu i nema rizika od akumulacije vitamina u organizmu, ali se povišene doze ne preporučuju, jer nema prednosti upotreba većih doza, a mogu se opteretiti bubrezi pri filtraciji suvišnih količina koje se izbacuju urinom. Upravo zbog opterećenja bubrega, biramo čist vitamin C u ampuli, bez dodataka velikog broja pomoćnih materija, koje se nalaze u drugim oblicima.

Ranije navedene doze su preporučene u prevenciji. Ukoliko je nastupila infekcija, Vaš lekar ili Vaš farmaceut može preporučiti ( najčešće i preporučuje ) više doze.

Suplementacija nije zamena za raznovrsnu ishranu i fizičku aktivnost. Za pun kapacitet svog imunog sistema, važno je da vodite računa o ishrani i da uvek imate zastupljenu umerenu fizičku aktivnost, barem 3 puta nedeljno, kao i da primenjujete redovnu terapiju ukoliko imate neku od hroničnih bolesti.

Ostanite zdravi i obavezno se zaštitite.