Vampir vampiri horor strah užas
Shutterstock
Vampir vampiri horor strah užas

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Svi jednom imamo košmare. Nekada su to samo loši snovi od kojih se ne preznojimo, ali dovoljno loši da trgnu iz sna ili da izazovu jutarnju neprijatnost u stomaku. Ali, kada se jedan san ponavlja, to može da znači da nešto konkretno nedostaje u našem svakodnevnom životu, tvrdi novo istraživanje sa Univerziteta Kardif. Oni koji se osećaju frustrirano i nekompetentno tokom dana verovatno će češće sanjati loše nego oni kojima sve ide od ruke.

raski, tuga, žena, devojka

shutterstock

Foto: shutterstock

Pozitivne ili negativne emocije iz života presipaju se u snove i nauka tvrdi da bi oni mogli da predstavljaju ostatke loše procesuiranog iskustva. Istraživač sa Kardifa Neta Vajnstin pokušala je da sazna da li se neispunjenost u tri bazične psihološke potrebe - autonomiji, kompetenciji i povezanosti - pretvara u košmarne snove. Ljudi su mnogo zadovoljniji svojim životima ukoliko osećaju da imaju kontrolu nad izborima koje prave, što je autonomija, ukoliko su dobri u tome što rade, što je kompetencija, i ostaju povezani sa drugim ljudima, gde je reč o povezanosti, kaže Vajnstinova. Upravo kada je neispunjena jedna od ovih potreba, to može da vodi ka anksioznosti, depresiji ili nekom drugom mentalnom problemu. Tu je nastupilo istraživanje. Utvrđena je jaka veza između nezadovoljenih psiholoških potreba, frustracije životom i negativnim snovima, punim straha, tuge ili besa. Te emocije, kako se ispostavilo, mogu da budu direktno posledica uznemirujućih snova, što je možda opet posledica pokušaja psihe da ih obradi i da dâ smisao posebno teškom buđenju.

sat, buđenje, alarm, budilnik

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Studija je svakako pokazala da su oni koji su bili dnevno frustrirani češće sanjali kako padaju, da ih neko napada ili da doživljavaju neuspeh. Ne treba, ipak, povezivati određene snove sa konkretnim psihološkim problemima.

"Volela bih da možemo da kažemo da postoje određene pretpostavke koje možete da stvorite o nekome ko sanja vatru ili ko sanja kako pada, ali dokazi o tome su prilično skromni. Nadam se da je ovo prvi korak u tom pravcu, ali će nam biti potreban daleko veći uzorak da bismo stigli dotle", kaže Neta Vajnstin.

San, snovi

shutterstock

Foto: shutterstock

Studija, međutim, nije mogla da pokaže da su svakodnevne frustracije izazvale negativne snove, već samo da postoji veza. Vajnstinova kaže da je moguće da veza funkcioniše i u suprotnom smeru - da bi loši snovi mogli da utiču na iskustvo buđenja - ili da bi neki jednostavno mogli da se osećaju mnogo više nezadovoljni svojim životima i da doživljavaju da im se loši snovi ponavljaju. Ali druga trodnevna studija jeste potvrdila da su se najgori snovi javljali u danima nakon što su ispitanici osećali više frustriranosti. To potvrđuje da dnevne nezadovoljene potrebe zaista utiču na snove.

san

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ovo je poslednje u nizu istraživanja koje pokazuje koliko su takva iskustva štetna, ne samo zato što nije moguće funkcionisati tokom dana, već i zbog toga što utiče i na san, kaže Neta Vajnstin.

"Osećati se nekompetentno nije dobro za vas. Moj savet je da pronađete bilo kakvu šansu da se osećate mnogo više cenjenim, pouzdanim u sebe i mnogo više povezanim sa ljudima i stvarima do kojih vam je stalo. Teško je proceniti koliko će to biti korisno za vaše blagostanje."