Spomen - ploča Blagoju Jovoviću
Alo.rs
Spomen - ploča Blagoju Jovoviću

Alo.rs

Spomen - ploča Blagoju Jovoviću, Foto: Alo.rs

"Danas, kada ova ulica zvanično dobija ime po srpskom heroju Blagoju Jovoviću, simbolično se završava jedan tužan period u istoriji našeg naroda - period zabluda kojima su nam nametali osećaj samokrivice, stida od svoje časne istorije i ubeđivali da je za trajni mir na Balkanu neophodno da Srbija bude slaba i ponižena, bez prava na svoju istoriju, a da drugi budu jaki", rekao je Vesić. Odluka da Jovović dobije ulicu u Beogradu je, kaže, veoma uznemirila lažnu srpsku elitu koja "decenijama teroriše nas narod, nameće vrednosne sudove".

Kako je dodao, njihov cilj je da Srbi budu "amorfna masa" bez prava na svoju istoriju, bez prava da slavimo heroje i da se ponosimo onim što smo. "Politika te elite je ono što je radio bivši predsednik (Boris) Tadić, koji se malo malo pa izvinjavao, kao i ono što rade neki srpski političari koji pričaju o tome kako su nosili crni flor. To je ta politika lažne srpske elite, to su oni kojima smeta Blagoje Jovović", rekao je Vesić. Kako je dodao, pošto je ta politika "poslata na đubrište istorije", pošto su Srbi ponosni i jaki, ekonomija napreduje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima veliki ugled u međunarodnoj zajednici i uspešno vodi zemlju, sada su svi oni "besni i nervozni".

Inicijativu da Jovović dobije ulicu u Beogradu dao je zamenik gradonačelnika kome je zbog toga porodica Jovovića uputila pismo zahvalnosti, koje je na današnjem događaju i pročitano.

U pismu, između ostalog, piše:

"Drago nam je da Republika Srbija i Grad Beograd ne zaboravljaju svoje heroje. Ta inicijativa omogućava da progovori pravda i da se prepozna istorijska istina i važnost koju je imao planirani i hrabri atentat koji je naš Blagoje učinio protiv ratnog zločinca, poglavnika Ante Pavelića".

Dogadaju su prisustvovali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, narodni poslanik Vladimir Orlić, predsednik Srpske desnice Miša Vacić...