Šuma
Tanjug/Jarsolav Pap
Šuma

Tanjug/Jarsolav Pap

Šuma, Foto: Tanjug/Jarsolav Pap

Grad Beograd će u junu dobiti savremenu mašinu pomoću koje će drvo koje se nalazi na mestu izgradnje nekog infrastrukturnog objekta moći da bude kompletno izvađeno sa korenom i premešteno na drugu lokaciju.

- Tako će se sačuvati svako drvo, a planirani projekti se neće zaustavljati - najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući na TV Studio B.

Iako je pravilo u gradu da se na jedno posečeno zasadi tri drveta, često se dešava da neko drvo smeta da se nešto izgradi, saopštava Sekretarijat za informisanje.

Isplati se svaki dinar uložen da se sačuva svako drvo
Novac u budžetu je obezbeđen kako bi JKP „Zelenilo Beograd” moglo da kupi mašinu koja vadi kompletno drvo iz zemlje sa korenom i presađuje ga na drugo mesto i na taj način ga čuva.

Vesić je kazao da mu smeta kada se iseče bilo koje drvo, pogotovo ako je zdravo i izrazio uverenje da će građani biti zadovoljni, te da se isplati svaki dinar da se sačuva svako drvo.

Važna civilizacijska promena za Beograd
On je naveo da potpuno razume da su ljudi navikli na neko drvo godinama i zašto bi se ono poseklo ako može da se presadi, ali i da je "nabavka mašine važna civilizacijska promena za Beograd", jer takvu mašinu nemaju svi gradovi u svetu, već svega nekoliko gradova.

Zamenika gradonačelnika je izrazio uverenje da će korišćenje mašine biti atrakcija, kao i rešenje za mnoge probleme kod same izgradnje nekih infrastrukturnih projekata jer će se drvo premestiti tamo gde ne smeta i nastaviće da živi na drugom mestu.