Hitna pomoć
Alo.rs
Hitna pomoć

Alo.rs

Hitna pomoć, Foto: Alo.rs

Službu Hitne pomoći u Beogradu prethodnih dana građani su često pozivali zbog respiratornih tegoba, ali nije korona bila jedini razlog. Veliki broj ljudi žalio se na alergiju zbog visoke koncentracije polena.

Cvetanje polena drveća i trava čak i u malim koncentracijama izaziva probleme ljudima koji su osetljivi na alergije, objavio je RTS.

„Najčešći saveti koje dajemo, pošto su vezani za noć, jeste da drže zatvorene prozore noću pošto polen cirkuliše kada duva vetar. Maske koje nosimo sada dodatno štite zato što je maska ipak neka barijera za polen koji možemo da udahnemo“, kaže doktorka Bojana Aćimović iz Zavoda za hitnu i medicinsku pomoć.

Simptomi mogu biti slični kovid infekciji, ali je osnovna razlika u tome što kod alergije na polen nema povišene temperature, kažu lekari.

„Deci, tinejdžerima i ljudima koji se leče od bronhijalne astme najšečće savetujemo da koriste propisanu terapiju, da je na vreme upotrebe, da uvek imaju svoje pumpice uz sebe i naravno neki antihistaminik kada su napolju, da mogu da popiju u slučaju pogoršanja tegoba“, ističe doktorka Aćimović.

Sezona praćenja i merenja koncentracije alergenog polena počela je još 1. februara i trajaće do kraja oktobra.

Koncentracije se mere na 26 mernih mesta, a prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u toku ove nedelje očekuje se porast koncentracije polena platana i duda.