Baby palace vrtić
Promo
Baby palace vrtić

Promo

Baby palace vrtić, Foto: Promo

Od salmoneloze je u prvih 10 dana juna u tom obdaništu, osim 40 dece, obolelo i troje zaposlenih.

Prema zvaničnim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, njihovi epidemiolozi izašli su na teren odmah nakon što im je 8. juna iz Predškolske ustanove "Bebi palas Anđela", u čijem je vlasništvu vrtić "Bela kula", prijavljeno da su se kod tri deteta pojavile stomačne tegobe, a da je kod jednog od njih izolovana salmonela enteritidis.

"Na osnovu podataka dobijenih epidemiološkim i mikrobiološkim istraživanjem od 8. do 20. juna, utvrđeno je da su u prvih 10 dana ovog meseca od salmoneloze obolele 43 osobe, 40 dece i tri zaposlena, od ukupno 177 - 140 dece i 37 zaposlenih. Klinička slika obolelih se kretala od lake do srednje teške, a nijedno dete nije bilo hospitalizovano. Sva deca su sada dobro. Organizovano je prikupljanje uzoraka od sve dece i zaposlenih, uzeti su i uzorci hrane zatečeni u kuhinji vrtića, brisevi radnih površina i drugi materijali za laboratorijsko ispitivanje. Mikrobiološkim ispitivanjem uzoraka stolica dece i zaposlenih, kod 49 osoba, 39 obolelih i 10 bez simptoma, izolovana je salmonela enteritidis", navodi se u saopštenju tog Zavoda.

Sa druge strane, a prema objavljenim podacima, u vrtiću "Bela kula" potvrdili su da je do infekcije salmonelom došlo, ali da do danas nije poznat izvor zaraze.

Oni su naveli da je 4. juna prijavljen prvi slučaj stomačnih tegoba kod deteta iz mlađe jaslene grupe, a 7. juna potvrđen je prvi slučaj salmonele. Uprava tog obdaništa prijavila je slučaj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravlje, ali i sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji.

Sledećeg dana, kako je objavljeno, obavljen je i epidemiološki nadzor.

U upravi te privatne predškolske ustanove su naveli, a pozivajući se na izveštaje nadležnih, da se u vrtiću posluje po propisima, da su ispoštovani svi sanitarno-higijenski i epidemiološki propisi, da se namirnice nabavljaju od odobrenih dobavljača i imaju svu potrebnu dokumentaciju i deklaracije proizvođača, a da svi zaposleni imaju ispravne i redovne sanitarne preglede.

Oni su još ocenili da "sve ukazuje na zajednički izvor infekcije koji je i dalje u postupku istarživanja". 

U toj ustanovi su otkrili da roditelji neće morati da plaćaju vrtić i za dane kada su deca provela u lečenju, jer će troškovi roditelja biti 100 odsto refundirani.

Kako je "Alo!" već pisao, nadležni u Skupštini grada i Ministarstvu prosvete naveli su da će pooštriti kriterijume za davanje dozvola privatnim vrtićima, jer je, kako su naveli, bezbednost dece najbitnija.