STAR GOTOVO VEK Najstariji stanovnik zološkog vrta u Beogradu

Na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine, u Zoološki vrt grada Beograda stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator (Alligator mis sis sippiensis) na svetu.

Krokodil Mujo
Krokodil Mujo, Foto: FB/Zoološki vrt grada Beograda

Međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima, objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Beogradskog zoološkog vrta.

Ako je verovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko "Vreme" je 10. avgusta 1937. objavilo da je Muja prethodnog dana u vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili, on deluje znatno starije.

Po procenama kompetentnih ljudi, misli se da je tada već imao desetak godina.

- Naš vrt je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, najpre prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje. Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, pa i ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to sa lakoćom preživeo - stoji u objavi.

Muja je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, koja je tada morala da bude amputirana.

- Pretpostavljamo da je on sada preko 90 godina star, a nadamo se da će ga sreća i dalje pratiti i da će još dugo poživeti - želje su svih u Beo zoo vrtu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi