Beograd
Shutterstock
Beograd

Shutterstock

Beograd, Foto: Shutterstock

Osim te izuzetno važne uloge u srpskoj kulturi, Voja Nanović je ostao zapamćen po još dve činjenice, od kojih svaka zaslužuje duboko poštovanje: otkrio je talenat Pavla Vuisića i dao mu šansu da glumi u njegovim filmovima, pomogavši da započne karijera jednog od najvećih srpskih glumaca, i bio je deo male grupe ilegalaca koja je u Beogradu izvela prvi atentat na okupatorskog nacističkog vojnika 1941. godine. Voja Nanović je sa drugovima bio prvi pravi "Otpisani" u Beogradu, i poslužio je kao jedan od uzora za ovu kultnu seriju.

Pavle Vuisić

Privatna arhiva

Pavle Vuisić, levo: Privatna arhiva

Grad Beograd se nedavno odužio ovom našem prethodno nepravedno zaboravljenom geniju dodelivši mu ulicu na teritoriji gradske opštine Voždovac.

"Nanovića se nije setila lažna srpska elita kojoj su puna usta "beogradskog duha". Mi svoj dug nismo zaboravili kao ni svoju obavezu da odajemo počast značajnim ličnostima moderne istorije Beograda, onima koji su mnogo dali i učinili za naš grad i narod. Onima koji nisu bili po volji samoproglašenim i lažnim elitama, tadašnjim i sadašnjim, i koje su i Voju Nanovića poslale namerno u zaborav.

Predložiću Komisiji za imenovanje ulica, trgova i spomenika kao i odbornicima Skupštine grada Beograda da pored Voje Nanovića svoja obeležja na beogradskim ulicama i parkovima dobiju još dva genija duha Beograda, takođe namerno potisnuta i zaboravljena od iste lažne elite: pisac Milan Oklopdžić, jednom čuveni Mika Oklop sa Čubure, i pesnik Libero Markoni.

Mika Oklop

Privatna arhiva

Mika Oklop, Foto: Privatna arhiva

Njihovoj umetnosti i duhu naš grad duguje mnogo. Na kultnoj knjizi "Kalifornija bluz" Mike Oklopa ponikle su brojne generacije osamdesetih, a njeni rekordni tiraži i uticaj, kao i emocije koje su nosile njene čitaoce, i danas su na posebnoj poziciji. Ista stvar važi i za našeg Libera Makonija, dobrog duha Čubure.

Ponosan sam što ću biti deo odluke Grada Beograda da vratimo sećanje na ove velike ljude među Beograđane koji su prethodnih decenija namerno zaboravljani.