ULICA NA VOŽDOVCU NOSI IME PO POZNATOM REŽISERU Otkrio je Pavla Vuisića i bio inspiracija za seriju "Otpisani"

Na današnji dan pre 37 godina, tiho je i bez pažnje tadašnjih medija, preminuo jedan od najvećih genija srpskog filma, čuveni režiser Vojislav Voja Nanović.

Beograd
Beograd, Foto: Shutterstock

Nanović je autor temeljnih filmova naše kinematografije, "Besmrtne mladosti" i "Čudotvornog mača", koji i dan danas imaju kultni status i van granica Srbije. Voja Nanović je uticao na ruskog režisera Nikitu Mihalkova koji je jednom prilikom rekao da je počeo da snima filmove samo da bi bio kao Nanović.

Osim te izuzetno važne uloge u srpskoj kulturi, Voja Nanović je ostao zapamćen po još dve činjenice, od kojih svaka zaslužuje duboko poštovanje: otkrio je talenat Pavla Vuisića i dao mu šansu da glumi u njegovim filmovima, pomogavši da započne karijera jednog od najvećih srpskih glumaca, i bio je deo male grupe ilegalaca koja je u Beogradu izvela prvi atentat na okupatorskog nacističkog vojnika 1941. godine. Voja Nanović je sa drugovima bio prvi pravi "Otpisani" u Beogradu, i poslužio je kao jedan od uzora za ovu kultnu seriju.

Pavle Vuisić
Pavle Vuisić, levo: Privatna arhiva

Grad Beograd se nedavno odužio ovom našem prethodno nepravedno zaboravljenom geniju dodelivši mu ulicu na teritoriji gradske opštine Voždovac.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić rekao je u otvorenom pismu kako Beograd nije zaboravio na ovog velikana.

"Nanovića se nije setila lažna srpska elita kojoj su puna usta "beogradskog duha". Mi svoj dug nismo zaboravili kao ni svoju obavezu da odajemo počast značajnim ličnostima moderne istorije Beograda, onima koji su mnogo dali i učinili za naš grad i narod. Onima koji nisu bili po volji samoproglašenim i lažnim elitama, tadašnjim i sadašnjim, i koje su i Voju Nanovića poslale namerno u zaborav.

Predložiću Komisiji za imenovanje ulica, trgova i spomenika kao i odbornicima Skupštine grada Beograda da pored Voje Nanovića svoja obeležja na beogradskim ulicama i parkovima dobiju još dva genija duha Beograda, takođe namerno potisnuta i zaboravljena od iste lažne elite: pisac Milan Oklopdžić, jednom čuveni Mika Oklop sa Čubure, i pesnik Libero Markoni.

Mika Oklop
Mika Oklop, Foto: Privatna arhiva

Njihovoj umetnosti i duhu naš grad duguje mnogo. Na kultnoj knjizi "Kalifornija bluz" Mike Oklopa ponikle su brojne generacije osamdesetih, a njeni rekordni tiraži i uticaj, kao i emocije koje su nosile njene čitaoce, i danas su na posebnoj poziciji. Ista stvar važi i za našeg Libera Makonija, dobrog duha Čubure.

Ponosan sam što ću biti deo odluke Grada Beograda da vratimo sećanje na ove velike ljude među Beograđane koji su prethodnih decenija namerno zaboravljani.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi