10 KAMIONA KREĆE IZ RUSIJE U BEOGRAD! Prvi snimci džinovskog spomenika Stefanu Nemanji, koji će se nadvijati nad prestonicom! (FOTO)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je gostujući u Beogradskoj hronici Radio-televizije Srbije da je prvi kamion sa delovima spomenika Stefanu Nemanji krenuo danas iz Rusije za Beograd, te da 15. avgusta počinje njegovo postavljanje na Savskom trgu čija je rekonstrukcija u toku.

Spomenik Stefanu Nemanji
Spomenik Stefanu Nemanji , Foto: Privatna arhiva

– Spomenik će biti transportovan u delovima koji će biti doveženi u deset kamiona. Prva četiri kamiona kreću iz Moskve do 7. avgust i u Beograd stižu do 14. avgusta. Naredna četiri kamiona dolaze u Beograd do 31. avgusta, a poslednja dva do 15. septembra – pojasnio je Vesić.

Kako je naveo zamenik gradonačelnika, radnici i montažeri iz Rusije stižu u Beograd 10. avgusta i dan pošto stigignu delovi postamenta već 15. avgusta počinju montiranje spomenika dok će vajar, Aleksandar Rukavišnikov, biti u Beogradu od septembra i nadgledati postavljanje spomenika.

Spomenik Stefanu Nemanji
Spomenik Stefanu Nemanji , Foto: Privatna arhiva

On je naveo da je rok za postavljanje spomenika dva meseca od početka radova, odnosno 15. oktobar.

– Najavljeno je da će spomenik biti u Beogradu do danas, ali je rok pomeren za deset dana zbog carinskih procedura sa Rusijom i dodatnih procedura zbog epidemije virusa kovid 19. Spomenik je bio završen i spreman za trasnport u Beograd sredinom marta ali je zbog vanrednog stanja i zatvaranja granica sve odloženo za skoro pet meseci, odnosno do 15. avgusta – rekao je Vesić.

Vesić je izrazio zadovoljstvo radovima na rekonstrukciji Savskog trga rekavši da će to biti najveći pešački trg u Beogradu površine 12 hiljada metara kvadratnih, dok će saobraćajnice zauzimati devet hiljada metara kvadratnih.

Spomenik Stefanu Nemanji
Spomenik Stefanu Nemanji , Foto: Privatna arhiva

– Na novom trgu biće 250 novih stabala od čega je 60 već sada zasađeno – poručio je Vesić i rekao da je ponosan jer je to treći gradski trg koji se rekonstruiše za vreme njegovog mandata u Gradskoj upravi. Slavija, Trg Republike i sada Savski trg su postali mesta na koje ljudi žele da dolaze, a dovoljno je setiti se na šta su ličile Slavija i prostor ispred stare Železničke stanice, pa da vidite kako se Beograd menja, napreduje i razvija se – poručio je Vesić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi