SKLOPLJEN VELIKI DIL SAD, MEKSIKA I KANADE! Američki kontinent kreće u pohod na najskuplji proizvod!
Foto: AP/AP Andrew Harnik

U saopštenju izdatom povodom samita lidera Severne Amerike u Meksiko Sitiju, Bela kuća je navela da će te tri zemlje organizovati forum o proizvodnji poluprovodnika kako bi povećali ulaganja u stratešku industriju visoke tehnologije, prenosi Rojters.

"To bi značilo koordinisanje lanaca nabavke poluprovonika kako bi smo izdvojili potrebe i mogućnosti ulaganja u proizvodnju čipova koji se koriste u svemu, od telefona, do odbrambenih oružja", navodi se u saopštenju.

Agencija navodi da su industrijom proizvodnje poluprovodnika dugo dominirale zemlje Azije, ali da su događaji za vreme pandemije virusa kovid19 izazvali nestašicu u severnoameričkim lancima snabdevanja.

Bela kuća je saopštila da su SAD, Meksiko i Kanada posvećene smanjenju emisije metana iz čvrstog otpada i otpadnih voda za najmanje 15 odsto do 2030, u odnosu na podatke iz 2020. godine.

Razgovaralo se i o stvaranju virtuelne platforme koja bi migrantima omogućila pojednostavljen pristup legalnim putevima.

"Ovo će potencijalnim migrantima dati informacije koje su im potrebne da zakonito dođu u Meksiko, Sjedinjene države i Kanadu, što će smanjiti verovatnoću da koriste usluge krijumčara", navodi se u saopštenju.

Rojters navodi da će u okviru Severnoameričkog dijaloga o drogama (NADD) troje saveznika usvojiti ''ažurirani strateški okvir'' kako bi odgovorili na pretnje koje predstavljaju narkotici, što bi uključivalo veću razmenu informacija o hemikalijama koji se koriste za proitvodnju droga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading