MMF OBJAVIO CRNE PROGNOZE ZA NEMAČKU Teško ekonomsko stanje može potrajati i godinama
Foto: Alo/shutterstock

MMF predviđa da će Nemačka u narednih nekoliko godina zabeležiti nizak ekonomski rast, piše "Frankfurter algemajne cajtung".

Nemačka ekonomija će ove godine verovatno stagnirati, dok će rast u periodu od 2024. do 2026. godine biti između jedan i dva odsto, piše u izveštaju te međunarodne finansijske organizacije.

Dugoročno, prosečan godišnji rast biće ispod jedan odsto godišnje.

U kratkom roku, visoke cene energenata predstavljaju najveće opterećenje za mnoga preduzeća. Dugoročno, najveći problem biće starenje populacije i usporavanje povećanja proizvodnje.

- Postoji mnogo neizvesnosti - smatraju eksperti MMF-a koji su prikupljali podatke o Nemačkoj u prvoj polovini maja.

Inflacija bi trebalo da nastavi da opada, ali će i dalje ostati visoka.

Očekuje se da će do kraja godine pasti na oko 4,5 odsto, što je osetno manje od 7,6 odsto kolika je bila u aprilu, dok će tzv. strukturalna inflacija opadati sporije.

Fiskalna politika će i dalje morati da bude oprezna kako bi se izbegli skokovi stope inflacije. Mere pomoći za siromašnije delove populacije koji ne mogu da priušte visoke cene energenata moraju biti preciznije usmerene, navodi FAZ.

MMF je u isto vreme pohvalio nemačke vlasti za "dobro nošenje sa energetskom krizom nakon što je Rusija prestala sa isporukom gasa", dodajući da je od pomoći bila i blaga zima.

Evropska komisija je dan ranije objavila svoje prolećne ekonomske prognoze, koje su za većinu zemalja optimističnije od onih iz prošle zime, ali ne i za Nemačku.

EK očekuje da će samo Estonija, kojoj se predviđa pad BDP-a od 0,4 odsto, imati slabije ekonomske pokazatelje od Nemačke, koja će zajedno sa Finskom zabeležiti rast od tek 0,2 odsto.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading