AKO IDETE NA MORE U GRČKU, OVA VELIKA PROMENA STUPA NA SNAGU Uz srpski tag nema zaustavljanja i jeftinija je putarina
Foto: Alo/shutterstock

Sistem za zajedničku elektronsku naplatu putarine pomoću istog taga od 1.jula važiće za putovanja kroz Severnu Makedoniju i Srbiju. Uspešno je prošao sve testove i spreman je za upotrebu, saopšteno je iz Javnog preduzeća za državne puteve Severne Makedonije.

To znači, da če svi oni koji automobilom putuju do Grčke moći gotovo bez zaustavljanja da prolaze i kroz susednu državu, ukoliko poseduju srpski tag za naplatu naknade za korišćenje auto-puteva. Projekat je najavljen u septembru 2021. godine u okviru inicijative „Otvoreni Balkan".Umesto zaustavljanja ili kupovine dodatnog uređaja ili kartice, vozači iz obe zemlje moći će jednim uređajem da plaćaju putarinu i u Severnoj Makedoniji i u Srbiji.

- Implementacija projekta Otvoreni Balkan je u završnoj fazi, sistem se testira i proverava, u realnom vremenu i sa stvarnim podacima. U proteklom periodu vršene su pripreme za integraciju sistema naplate putarine Republike Severne Makedonije i Republike Srbije. Takođe, izvršena je priprema i razvoj bezbednog i efikasnog načina za realizaciju transakcija u obe zemlje. U integraciji sistema angažovani su kadrovi koji su radili na uspostavljanju elektronske naplate - navodi se u saopštenju.

Cilj projekta je da se vozači ne zaustavljaju na naplatnim rampama i da se odvija brži protok saobraćaja na njima, prenosi Kurir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading