ZA 3,5 EVRA IZBEGNETE NAJCRNJU TAČKU CRNE GORE: Ovo je najveća zamka za vozače na putu do CG primorja
Alo! Ilustracija /J.V.

Ovih dana će godinu dana od otvaranja auto-puta kroz Crnu Goru. Prvih 40 kilometara startovalo je u julu prošle godine i mnogi su već videli benefite nove brze deonice na putu ka moru, piše Blic biznis.

Mnogima su se automobili "gušili" zbog dugačkog uspona kojim treba znati voziti, mnogi su "slavili" jer nisu morali da voze kanjonom Morače, a mnogi će tek narednih nedelja videti blagodeti novog puta do crnogorskog mora.

Letnja sezona je u jeku i oni koji će ove godine u Crnu Goru, sada to mogu brže i bezbednije. Putovanjem novim auto-putem zaobilaze se "najcrnje" tačke i kanjon "Morače" - drugi najdublji kanjon u Evopi. Na 1.300 metara se nalazi njegova najdublja tačka. Deo kanjona u kome se reka Mrtvica uliva u Moraču, kod Platija se smatra crnom tačkom za sve vozače. Naime, upravo tu se događa i najveći broj nesreća.

Novi crnogorski auto-put ima 20 mostova, 16 dvocevnih tunela i četiri petlje. To je do sada najveći i najsloženiji građevinski projekat u putnoj infrastrukturi Crne Gore. Polovinu deonice čine vijadukti i tuneli, a složenost trase potvrđuje i činjenica da vozači iz pravca Podgorice putovanje počinju na 60 metara nadmorske visine, i da se nakon određenog vremena penju 1.100 metara i to u planinskom delu.

- Zato treba da ste dobar vozač. Prošle godine mnogi automobili su prokuvali, čak se i zapalili. Ceo put je u dobrom usponu - kaže prevoznik koji ovu rutu koristi često.

Maksimalna brzina na auto-putu je 100 km na čas, što znači da vozači mogu da pritisnu papučicu gasa samo do ove granice. Pritom je zabranjena vožnja vozila čija je brzina manja od 50 km/h.

Na novoj deonici postoje tri naplatne rampe na Smokovcu, po jedna na Pelevom brijegu i Veruši i dve na Mateševu, i to je puni kapacitet naplatnih rampi.

Postoje mešovite rampe gde možete platiti gotovinom, karticama i elektronski, a na Smokovcu, Veruši i Pelevom brijegu je po jedna rampa za elektronsku naplatu putarine.

Putarina za motore iznosi 1,5 evra, za putnička vozila 3,5 evra, a za kamione i autobuse 17 evra u jednom pravcu.

Nakon prelaska naplatne rampe, čekaju vas 3 trake.

Ukoliko izaberete pogrešnu traku, ili promašite prvo isključenje za more nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe koje će regovati u svim kriznim situacijama.

U slučaju bilo kakvog problema, iz komandnog centra aktiviraju se sve nadležne službe policija, vatrogasci, ali i oni koji održavaju i nadziru auto-put.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading