RESTORANI SMISLILI NOVI TRIK DA VAM IZVUKU NOVAC: Mislićete da je jeftinije, a mogu da "oderu"
Foto: Shutterstock

Čini se da će mnogima uskoro za snalaženje s restoranskim jelovnicima biti potrebne posbne veštine, a ne bi bilo zgoreg ni da krenete koji sat ranije na ručak da biste shvatili kako naručiti i šta koliko košta.

Ovako regionalni mediji ocenjuju novu, neobičnu praksu ugostitelja. Naime, sve češće se može videti kako se hrana na jelovnicima izražava u težini u miligramima pa bi mnogi mogli neprijatno da se iznenade ako tu cenu zamene za cele porcije, a na kraju stigne tri do četiri puta veći račun, prenosi Telegraf.

Primer jednog takvog jelovnika dostavila je Jutarnjem listu čitateljka koja je, kaže, bila zbunjena cenama u jednom šibenskom restoranu u kojem na kraju nije ručala.

Recimo, cena dagnji izražena za težinu od 50 dekagrama. Škampi se potom izračunavaju na deset dekagrama, onda sledi file tune koji je obračunat po porciji, a zatim lignje i orada - opet račun na deset dekagrama.

Onima koji su malo brzopleti i naivni moglo bi se učiniti kako porcija lignji sa žara dođe samo šest evra, a zapravo je reč o deset dekagrama što je znatno manje od standardne porcije.

Cela stvar dodatno je zbunjujuća jer pokraj tih težina od deset dekagrama u zagradi piše kako porcije variraju od 30 do 50 grama pa je tim više nejasno čemu izračun na samo 100 grama i može li potrošač, ako to poželi, u restoranu zaista da naruči deset dekagrama lignji?

RESTORANI SMISLILI NOVI TRIK DA VAM IZVUKU NOVAC: Mislićete da je jeftinije, a mogu da

Foto: Shutterstock

 

A ako ne može, čemu onda takva računica i ako se već insistira na deset dekagrama - zašto se isti princip ne primenjuje i na ostalu ribu, nego neka ide na 100 grama, neka na pola kilograma, a neka na kilogram?

Kako pojašnjavaju u tamošnjem Državnom inspektoratu, inspektori ovakav jelovnik ne ocenjuju spornim. Naime, ugostitelj je prema Zakonu o ugostiteljskoj delatnosti dužan utvrditi normative za svako jelo i piće, pružiti uslugu u skladu s normativom, a u njemu, pak, moraju biti utvrđeni vrsta, količina i kvalitet svakog jela.

"Pojedina jela se uslužuju prema težini - na primer, jagnjetina, riba i plodovi mora - osim ako nisu utvrđena po komadu, odnosno porciji. Prilikom narudžbine gost bi trebalo s ugostiteljem da razjasni veličinu porcije i način određivanja količine pojedinog jela u porciji, a kako bi se otklonile eventualne nejasnoće", kažu u Inspektoratu i dodaju da cenovnik ne krši propise, ali ne odgovaraju na pitanje je li on za potrošača zbunjujući.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading