DRŽAVA DAJE DO 350.000 DINARA ZA OŠTEĆENJA: Evo ko ima pravo na pomoć i koji su koraci
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nevreme je izazvalo velika oštećenja na oko 11.000 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, kako je do sada utvrđeno na osnovu izveštaja jedinica lokalne samouprave, a porušeno je i 10 porodičnih kuća, koje su svrstane u 6. kategoriju oštećenja. Za sve je obezbeđena bespovratna novčana pomoć države.

Prijava najkasnije u roku od 15 dana

Što se tiče roka prijave, ona mora da bude najkasnije 15 dana od dana proglašenja prestanka elementarne nepogode, i ne duži od 60 dana od objavljivanja poziva.

Najkasnije u roku od 15 dana od dana proglašenja prestanka elementarne nepogode, lokalna samouprava poziva građane da prijave nastalu štetu u roku koji ne može biti kraći od 15 dana ni duži od 60 dana od dana objavljivanja poziva

Mere se sprovode u sledećim jedinicama lokalne samouprave: gradovi Novi Sad, Zrenjanin, Kragujevac, Kraljevo, Niš, Pančevo, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Subotica, Užice i opštine Požega, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Beočin, Vladimirci, Inđija, Veliko Gradište, Irig, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Ruma, Sečanj, Stara Pazova, Temerin i Šid.

Ovo su konkretni uslovi za dobijanje pomoći države

Kako stoji u Uredbi, ovo su svi uslovi koje morate da ispunite da biste dobilli ovu pomoć države.

da je nastala šteta neposredna posledica elementarne i druge nepogode;
da je šteta prijavljena u skladu sa zakonom;
da je štetu pretrpelo lice iz člana 1. Zakona;
da je oštećena ili uništena stvar koja služi i neophodna je za zadovoljenje osnovnih životnih potreba te je kao takva bila u svakodnevnoj ili redovnoj upotrebi;
da je stvar čuvana sa pažnjom i na propisan način kao i da su preduzete sve mere radi smanjenja rizika od elementarne i druge nepogode;
da su ispunjeni drugi uslovi u skladu sa Zakonom.

Ovih 5 kategorija građana može da računa na novac

U zavisnosti od dijagnoze oštećenja, koje sprovode nadležne komisije koje obrazuju svaka od jedinica lokalne samouprave obuhvaćena uredbom, od države možete da računate na sledeću pomoć:

  • za prvu kategoriju oštećenja – 50.000,00 dinara
  • za drugu kategoriju oštećenja – 100.000,00 dinara
  • za treću kategoriju oštećenja – 150.000,00 dinara
  • za četvrtu kategoriju oštećenja – 250.000,00 dinara
  • za petu kategoriju oštećenja – 350.000,00 dinara

Ministarstvo za javna ulaganja vrši verifikaciju procene štete, koju su izvršile komisije koje je obrazovala jedinica lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom. Po prijavi štete, izvršenom utvrđivanju, proceni i verifikaciji štete organ jedinice lokalne samouprave nastavlja postupak za utvrđivanje prava na državnu pomoć, pozivom stranci da se izjasni o verifikovanom zapisniku o proceni štete i drugim relevantnim okolnostima od značaja za utvrđivanje prava na državnu pomoć, stoji u tekstu Uredbe.

Prvostepeno rešenje o pravu na pomoć države, po sprovedenom postupku, primenom kriterijuma i merila iz ovog državnog programa pomoći i obnove, donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave i dostavlja ga podnosiocu zahteva.

Što se tiče srušenih stambenih objekata oni mogu da računaju na sledeće iznose:

  • 3.000.000 dinara (tri miliona dinara), za domaćinstva od jednog do dva člana;
  • 3.500.000 dinara (tri i po miliona dinara), za domaćinstva od tri do četiri člana;
  • 4.000.000 dinara (četiri miliona dinara), za domaćinstva od pet i više članova.

(blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading