gorivo
Foto: Shutterstock/Shuterstock

Za razliku od prošle i kraja 2021. godine, po svemu sudeći u ovom momentu nije realno očekivati da će nadležno Ministarstvo finansija sniziti akcize na naftne derivate, što bi dovelo do značajnog pada cena goriva.

Prema nezvaničnim informacijama portala Adria, u Ministarstvu finansija oklevaju sa snižavanjem akciza na gorivo jer je turistička sezona u punom jeku, kada je po pravilu potrošnja goriva najveća, a punjenje budžeta po osnovu pomenutih akciza najizdašnije.

Malo je verovatno da će se ministarstvo odlučiti da smanji akcize do završetka letnje turističke sezone 15. septembra, do kada nas očekuju još dva redovna usklađivanja maloprodajnih cena naftnih derivata.

Treba imati na umu i da se u narednom periodu očekuje formiranje nove, 44. Vlade Crne Gore i imenovanje, kako trenutno stvari stoje, novog ministra finansija, što može potrajati mesecima.

Podsetimo, eurosuper 95 i 98 su od juče skuplji po tri centa i u narednih 15 dana koštaće 1,62, odnosno 1,66 eura za litar, dok je cijena eurodizela povećana deset centi i iznosi 1,54 eura.

Lož ulje je takođe poskupelo deset centi, na 1,51 eura. Prethodne promene cena bile su 1. avgusta, kada su sve vrste goriva poskupele pet centi.

Benzin najskuplji u Crnoj Gori, a dizel u Srbiji

Iako smo navikli da je u regionu gorivo najskuplje u Hrvatskoj i Sloveniji, državama članicama EU sa najvećim standardom na ovim prostorima, situacija se u poslednje vreme promenila.

Prema istraživanju zagrebačkog poslovnog portala SEEbiz Crna Gora ima najskuplji benzin u regionu, sa cenom od 189 dinara za litar goriva od 95 oktana (1,62 eura), dok Srbija prednjači po ceni dizel goriva koje košta 199 dinara po litru (oko 1,70 eura). Cene su navedene prema prosečnom kursu Narodne banke Srbije.

Rastuće cene goriva na regionalnim tržištima odraz su trendova na globalnim tržištima nafte. Na svetskim tržištima nafte, cene barela su porasle i prošle nedjelje, sedmi put zaredom, ostvarivši najduži trend rasta od početka 2022. godine, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku upozorila na sve oskudnije snabdevanje. Prateći trend rasta cena nafte, cena goriva u regiji i dalje raste.

Gorivo je znatno jeftinije u Severnoj Makedoniji, a litar benzina košta 162 dinara (1.39 evra), dok je cena dizela 152 dinara (1.3 evra), preneo je makedonski portal “Sitel”.

U Albaniji je cena dizela po litru 176 dinara (1.51 evro), što je identično ceni u Hrvatskoj, dok je benzin od 95 oktana 180 dinara (1.54 evra), preneli su portali.

Litar dizela u Banjaluci košta više od 150 dinara (2.51 – 2.52 konvertibilnih maraka), dok se benzin na pumpama prodaje po ceni od 150 do 155 dinara po litru (2.52 – 2.59 KM), prenio je Tanjug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading