KOLIMA NA MORE? SIPAJTE U SRBIJI Naši turisti hrle u ove zemlje, a gorivo - najskuplje u Evropi!
Tanjug/Dragan Kujundžić

Svi oni koji se spremaju da na letovanje u Grčku ili Crnu Goru odu u poslednjoj nedelji avgusta ili početkom septembra, sopstvenim prevozom, treba da znaju da cene goriva u ovim zemljama drastično rastu.

Cene nafte proteklih nedelja na svetskim berzama drastično rastu, što je dovelo i do poskupljenja na pumpama širom Evrope. Kako je Grčka jedna od omiljenih destinacija naših ljudi, a sezona još nije završena, treba reći da je benzin u ovoj zemlji za 45 dinara skuplji nego kod nas i košta dva evra, odnosno 235 dinara.

Dizel je nešto jeftiniji i za litar treba platiti 211 dinara. Ovime se Grčka svrstava u zemlje sa najvišom cenom benzina u Evropi, pa je savet našim vozačima da rezervoare napune u Srbiji.

Skuplje i u Crnoj Gori

Takođe i svi oni koji se ovih dana zapute na crnogorsko primorje moraju da računaju na visoke cene derivata, a već u utorak sledi novo poskupljenje. Tako da bi nova cena benzina BMB 98 iznosila 1,69 evra (199 dinara) za litar, a BMB 95 bi koštao 1,65 evra (194 dinara), dok će nova cena evrodizela iznositi 1,52 (179 dinara).

Inače, u Srbiji će narednih nedelju dana benzin koštati 189 dinara, a dizel 202 dinara za litar. Stručnjaci kažu da i pored skoka cene nafte, ne treba da očekujemo da će evrodizel dostići cenu od 220 dinara, kao prošle godine. "To se sigurno neće desiti, ali dizel bi mogao da poskupi još za pet do šest dinara u narednom periodu, najviše bi mogao da ide do 210 dinara, dok benzin neće preći 200. 

Saudijska Arabija je najavila da će i u septembru nastaviti sa ograničavanjem proizvodnje nafte, za milion barela dnevno, a nije isključila mogućnost da će nastaviti sa ovom praksom i u narednim mesecima. To će podići cene", kaže Nebojša Atanacković, stručnjak za naftne derivate, prenosi Mondo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading