SKUPLJE DO 40 ODSTO Cena ovog mesa divlja po Evropi, a šta je sa Srbijom?
Printscreen/Reddit

 

 

 

 

 

 

SKUPLJE DO 40 ODSTO Cena ovog mesa divlja po Evropi, a šta je sa Srbijom?

Foto: Shutterstock

 

 

A, čini se da je prvi "talas" poskupljenja već stigao. Juče je po pojedinim privatnim mesarama cena svinjetine sko došla na "tik" do cene junetine.

Afrička kuga u Srbiji dovela je do uništenja oko 1,5 odsto svinja na području Srbije. Uvoz živih životinja ostao je na istom nivou kao i prošle godine, ali je njihova cena porasla za 45 odsto. Zbog svega toga, u PKS smatraju da će svinjsko meso, koje je u Evropi već poskupelo za 30 do 40 odsto, izvesno poskupeti i kod nas.

Bojan Stanić iz sektora za strateške analize PKS kaže da će taj rast pogurati nagore i cene drugih vrsta mesa, jer će se koristiti kao zamena za svinjetinu.

- Oni koji se bave prodajom svinjetine svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cene će ići nagore, ali u razumnom nivou, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana poslednjih šest meseci – rekao je Stanić za RTS.

Komentarišući zaradu trgovaca koju su monetarne vlasti ocenile kao previsoku, Stanić ističe da nije realno očekivati značajni pad marži. Kako je rekao, “ona može biti stvar pregovora samo kod osnovnih životnih namirnica”.

SKUPLJE DO 40 ODSTO Cena ovog mesa divlja po Evropi, a šta je sa Srbijom?

Foto: Shutterstock

 

 

- Kod tih artikala koji su najfrekventniji tu može biti pregovora, ali ne treba se previše oslanjati na to. Jer može doći do određenih nestašica kao što je bilo prošle godine kada je u pitanju mleko. I onda se taj trošak prebacuje na druge u lancu. A može povećati i uvoz, što će smanjiti potražnju za domaćim sirovinama - objasnio je Stanić.

Inače, po informacijama sa domaćih stočnih pijaca, cene žive vage stoke trenutno miruju, ali proizvođači smatraju da će već početkom sledećeg meseca doći do poskupljenja mesa. Trenutno, krmače za klanje se prodaju po ceni od 200, dok je cena prasadi, zavisno od područja Srbije, od 300 do 450 dinara. Cena jagnjadi je od 350 do 400, dok je kod cene junadi na stočnim pijacama najveći raspon cene, od 255 do čak 500 dinara za kilogram žive vage.

Sveže meso u trgovinama, pak, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RSZ) u avgustu je već bilo skuplje nego u julu, a cene u trgovinama su različite od grada do grada.

Tako svinjska krmenadla trenutno najnižu cenu ima u marketima u Vranju (630 din/kg), dok najvišu cenu od 800 dinara za kilogram ima u Kragujevcu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici i Subotici. Juneća rozbratna, po statističkim podacima, ovog meseca najjeftinija je u trgovinama u Leskovcu sa cenom od 820 dinara kilogram, dok najskuplju plaćaju potrošači u Beogradu i to 1.100 dinara za kilogram.

Konačno, cena telećeg mesa je najniža u Valjevu i iznosi 900 dinara za kilogram i grad na Kolubari je jedan od retkih gde je ovo meso jeftinije od 1.000 dinara. S druge strane, teletina u Novom Sadu, pokazuju podaci RSZ, ovog meseca ima cenu od čak 1.745 dinara za kilogram.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading